Reklama

Łosoś z grilla

Składniki:

musztarda Cayenne - 4 łyżeczki

ocet winny - 1 łyżka

sos sojowy jasny - 1 łyżka
steki z łososia - 2 szt.

Rozgrzać grill, zmieszać musztardę i sos sojowy w średniej
miseczce. Jedną łyżkę tej marynaty połączyć z octem winnym w
małej miseczce i odstawić. Obficie posmarować steki z obu stron zawartością średniej miseczki, grillować do uzyskania złotego koloru.
Przed podaniem polać rybę marynatą z małej miseczki.

Reklama

Żeberka musztardowe

Składniki:
1,5 kg żeberek
6 łyżek miodu
6 łyżek sosu sojowego jasnego
1 1/2 łyżki musztardy grillowej
sos Cayenne do smaku

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać miód, sos Cayenne, sos sojowy i musztardę. Żeberka włożyć do marynaty i wstawić na 5 godziny do lodówki. Mięso grillować przez 20-30 minut, często smarując marynatą i obracając.

Kurczak w słodkim sosie chilli

Składniki:
ryż - 150 g
olej - 1/2 szklanki

piersi z kurczaka - 250 g

por - 5-7 plasterków

sos Cayenne do smaku

sos sojowy jasny - 2 łyżki

słodki sos chilli - 1 łyżka

Wrzucić mięso na rozgrzany olej i obsmażyć na złoty
kolor, zdjąć z patelni. Dodać troszkę oleju wrzucić ugotowaną
torebkę ryżu, dodać sos sojowy i plasterki pora, smażyć 3-4 minuty,
wyłożyć na talerz. Na patelnie wlać słodki sos chilli, wrzucić usmażone mięso i parokrotnie przemieszać. Przełożyć na przygotowany ryż.
Smacznego.

Schab w sosie sojowym

Składniki:
40 dag schabu środkowego b/k
sos sojowo ciemny
2 ząbki czosnku
liść laurowy
kostka rosołowa
sos Cayenne do smaku

Schab pokroić w plastry - 1 cm, zagotować 2 szklanki wody, dodać kostkę rosołową i liść laurowy, dodać ciemny sos sojowy według uznania i wrzucić mięso. Gotować, aż do uzyskania miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać czosnek pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku sosem Cayenne. Można zaprawić mąką. Podawać z ziemniakami, ryżem i zestawem surówek.

Kurczak miodowo – musztardowy

Składniki:
Pierś z kurczaka - 1
Sos Cayenne – do smaku
Sos sojowy jasny – 1 łyżka
Ocet balsamiczny – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Curry - szczypta
Musztarda - 3 łyżki
Cebula – 1 sztuka
Ryż – 1 torebka
Miód – 2 łyżki

Piersi z kurczaka pokroić w paski posypać solą i pokropić sosem Cayenne.
Sos: dwie łyżki miodu, 2 łyżki wody, 3 łyżki musztardy, curry, czosnek świeży, sos sojowy, sos Cayenne, ocet balsamiczny do smaku. Wszystkie składniki wymieszać.
Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić, wrzucić mięso, smażyć aż do uzyskania złotej barwy. Następnie dodać przygotowany sos i dusić przez około 5 minut.
Podawać z ryżem.

Drobiowa potrawka z makaronem

Składniki:
40 dag piersi indyczej
2 małe cebule
15 dag marchewek
40 dag makaronu (rurki, świderki)

sól, 2 łyżki oleju
Sos Cayenne
1/2 kostki bulionu drobiowego
50 dag obranych i pokrojonych pomidorków
słoiczek kaparów, pęczek natki

Mięso pokroić na kawałki, cebule w cząstki, marchewki w drobną kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami. Na gorącym oleju podsmażyć mięso i cebulę. Oprószyć solą i polać sosem Cayenne. Dodać marchewki, smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać szklankę wody, wrzucić pomidory (można dodać trochę koncentratu pomidorowego), wrzucić kostkę bulionową, gotować 5 minut. Dodać odsączone kapary i posiekaną natkę, przyprawić do smaku solą i sosem Cayenne. Makaron odcedzić, przełożyć na talerze. Podawać z drobiową potrawką.

Wołowina po Węgiersku

Składniki:
300 g selera
300 g marchwi
300 g pietruszki
300 g pieczarek
puszka groszku
3 cebule
3 ogórki kiszone
1/2 szklanki keczupu
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
po 1 sztuce papryki żółtej, czerwonej, zielonej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g wołowiny bez kości
4 łyżki oliwy

Sos Cayenne
sól

Wołowinę pokroić w cienkie plastry i pokropić sosem Cayenne, seler, marchew i pietruszkę w słupki, cebulę w kostkę. Mięso i warzywa krótko przesmażyć w rondlu z dwoma łyżkami oliwy i sosem sojowym, przykryć i poddusić. Na pozostałej oliwie usmażyć pieczarki pokrojone w plastry, przełożyć do rondla. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę oraz keczup, groszek, koncentrat, Sos Cayenne i sól. Wymieszać i dusić jeszcze 15 minut. Podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

Sałatka Nicejska

Składniki:
1 sałata głowiasta, 1 sałata rzymska, 2 pomidory, po 1 strąku zielonej i czerwonej papryki, pęczek rzodkiewek, kilka czarnych oliwek
Na sos: 8 łyżek oliwy z oliwek, sól, szczypta cukru, 3 łyżki octu winnego z białego wina, sos Cayenne, ½ łyżeczki oregano
Sposób przyrządzenia:

Liście sałaty porwać na niewielkie kawałki. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki razem z rzodkiewką. Wszystkie warzywa wymieszać w salaterce, dodać oliwki. Olej wymieszać z solą, pieprzem, cukrem, sosem Cayenne, oregano. Cały czas ucierając dodać ocet. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama