Reklama
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 g jasnego, niepasteryzowanego piwa.
Reklama
Przygotowanie:

Domowe drożdże nie zastąpią w pełni kupionych w sklepie, ale dzięki nim bez wątpienia upieczesz domowy chleb. Warto znać przepis na domowe drożdże, bo są one źródłem cennych składników odżywczych.

Domowe drożdże z piwa

Jak zrobić drożdże w domu? Im mniej składników w przepisie, tym wymagana jest większa precyzja i właściwe proporcje: 100 g piwa:1 łyżka cukru:1 łyżka mąki.

  1. Umieść jasne piwo niepasteryzowane w naczyniu,
  2. Dodaj do niego suche składniki: przesianą mąkę i cukier.
  3. Wymieszaj tak, by zniknęły grudki z mąki.
  4. Odstaw na 12h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdże domowe, jak każde inne lubią ciepło: pamiętaj, by po wykonaniu odstawić je w ciepłe miejsce pod przykryciem na 12 godzin, zanim zechcesz np. upiec bułeczki drożdżowe z cynamonem. Sprawdź też, jak przechowywać drożdże, by za szybko się nie zepsuły.

Domowe drożdże z ziemniaków

Alternatywnym przepisem na drożdże robione w domu jest receptura oparta na ziemniakach. Jak zrobić drożdże z ziemniaków?

Ugotowane i zblendowane na gładką masę 2 ziemniaki wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, następnie zalej 1 łyżeczką piwa. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na kilka dni do wyrośnięcia.

Reklama

Domowe drożdże sprawdzą się w przepisach na: Racuchy drożdżoweOponki drożdżowe bez seraDomowe bułki drożdżoweCiasto na pizzęDrożdżowe babeczki z malinamiWielkanocna babka drożdżowa

Reklama
Reklama
Reklama