Jak zrobić drożdże w domu - prosty przepis (3 składniki)
Jak zrobić drożdże w domu, gdy brakuje ich w sklepie? Domowe drożdże zrobisz z użyciem mąki typu 00, jasnego piwa oraz cukru. Na 100 g piwa dodaj 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem. Domowe drożdże są gotowe do użycia po 12h.
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka cukru,
- 100 g jasnego, niepasteryzowanego piwa.
Przygotowanie:
Domowe drożdże nie zastąpią w pełni kupionych w sklepie, ale dzięki nim bez wątpienia upieczesz domowy chleb. Warto znać przepis na domowe drożdże, bo są one źródłem cennych składników odżywczych.
Domowe drożdże z piwa
Jak zrobić drożdże w domu? Im mniej składników w przepisie, tym wymagana jest większa precyzja i właściwe proporcje: 100 g piwa:1 łyżka cukru:1 łyżka mąki.
- Umieść jasne piwo niepasteryzowane w naczyniu,
- Dodaj do niego suche składniki: przesianą mąkę i cukier.
- Wymieszaj tak, by zniknęły grudki z mąki.
- Odstaw na 12h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdże domowe, jak każde inne lubią ciepło: pamiętaj, by po wykonaniu odstawić je w ciepłe miejsce pod przykryciem na 12 godzin, zanim zechcesz np. upiec bułeczki drożdżowe z cynamonem. Sprawdź też, jak przechowywać drożdże, by za szybko się nie zepsuły.
Domowe drożdże z ziemniaków
Alternatywnym przepisem na drożdże robione w domu jest receptura oparta na ziemniakach. Jak zrobić drożdże z ziemniaków?
Ugotowane i zblendowane na gładką masę 2 ziemniaki wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, następnie zalej 1 łyżeczką piwa. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na kilka dni do wyrośnięcia.
Domowe drożdże sprawdzą się w przepisach na: Racuchy drożdżoweOponki drożdżowe bez seraDomowe bułki drożdżoweCiasto na pizzęDrożdżowe babeczki z malinamiWielkanocna babka drożdżowa