Reklama

Lato i jesień to czas wysypu jabłek, gruszek, śliwek. Także las obdarowuje nas swoimi darami - jagodami, dziką różą. To idealny moment, aby spróbować domowego suszenia owoców w piekarniku.

Reklama

Suszenie jabłek i gruszek w piekarniku

Proces suszenia tych dwóch rodzajów owoców jest taki sam. Jeśli owoce są kruche, nie należy obierać ich ze skórki, natomiast te twardsze, ze zwartym miąższem można obrać i ususzyć po obraniu. Do suszenia najbardziej nadają się jabłka słodko-kwaśne - np. antonówki, natomiast gruszki nie powinny być zbyt dojrzałe i miękkie.

  • Owoce umyj, obierz (albo nie), ze skórki, pokrój w plasterki lub na ćwiartki, uprzednio wydrążając gniazda nasienne.
  • Aby podczas suszenia owoce nie ściemniały, należy włożyć je (już pokrojone) do wody z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Jeden litr wody zakwaś 5 g kwasku cytrynowego lub kilkoma łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
  • Tak przygotowane jabłka czy gruszki, wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.
  • Susz w piekarniku nagrzanym do około 70 stopni. Jak rozpoznać, czy jabłka i gruszki są gotowe? Trudno podać dokładny czas suszenia owoców w piekarniku - wszystko zależy od konkretnej odmiany i wilgotności. Owoce będą gotowe, gdy staną się sztywne. Należy jednak uważać, aby za bardzo nie wydłużyć czasu suszenia - mocno stwardnieją i będą niesmaczne.
  • Suszone owoce przechowuj w zamkniętych szczelnie pojemnikach.

Suszenie śliwek w piekarniku

  • Śliwki umyj, osusz.
  • Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na początku susz w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, a następnie podkręć temperaturę do 70 stopni.
  • Śliwki będą gotowe, gdy po ich przepołowieniu nie wycieknie sok, staną się giętkie, a skórka pomarszczona. Wtedy trzeba pozbawić je pestek.
  • Suszone śliwki przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach, na przykład słoikach hermetycznych.

Suszone owoce dzikiej róży

  • Owoce dzikiej róży umyj, osusz, wsyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Susz w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 50 stopni tak długo, dopóki owoce nie staną się tak suche, aż będzie można je z łatwością rozkruszyć.
  • Przechowuj w szczelnych pojemnikach w ciemnym miejscu.

Suszone jagody

  • Umyj i osusz jagody.
  • Wysyp na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, susz w 50 stopniach, a po pierwszym suszeniu owoców, podnieś temperaturę do maksymalnie 70 stopni.
  • Tak samo jak pozostałe owoce, przechowuj w hermetycznym pojemniku, w ciemnym miejscu.
Reklama

A kiedy już przygotujesz suszone owoce, zobacz do czego je wykorzystać:

Reklama
Reklama
Reklama