Reklama

Pestki granatu – doskonałe do sałatki

Pestki granatu mają orzeźwiający smak, lekko goryczkowaty. Efektownie wyglądają w różnego rodzaju sałatkach i surówkach, warto łączyć je więc z zieloną sałatą:

Reklama
Sałata
Sałatka

Pestki granatu w daniu obiadowym

Wykorzystaj je chociażby w roli dekoracyjnej:

Udka z ryżem

Pieczone udka

Serca

Smażone serca drobiowe z pestkami granatu

Desery z pestkami granatu

Deser

Słodka przekąska z pistacjami, płatkami migdałowymi i pestkami granatu

Lody

Lody śmietankowe z pestkami granatu
Zobacz także: Jak w łatwy sposób wybrać pestki z granatu?

Sok z pestek granatu

By przygotować sok z pestek granatu, wystarczy przez około 20 minut podgrzewać pestki w szybkowarze, lub w zwykłym garnku. Kiedy puszczą sok, pestki przecieramy przez sitko, w czasie gotowania można go lekko osłodzić.

Sok z pestek granatu

Pestki granatu - do przekąsek

Pestki granatu warto wykorzystać także do przygotowania przekąsek – świetnie ozdobią tapas lub crostini. Efektownie będą wyglądać na minikrakersach czy herbatnikach. Małe kanapeczki warto posmarować pastą z twarożku lub awokado.

Przekąski
Reklama

Zobacz także: Galeria egzotycznych owoców

Reklama
Reklama
Reklama