Reklama

Co zrobić z burakami z zakwasu, jeśli nie chcesz ich zmarnować? Istnieje kilka ciekawych pomysłów na wykorzystanie kiszonych buraków. Przede wszystkim można z nich zrobić orzeźwiające, probiotyczne sałatki. Możesz je także dodać do zupy albo po prostu chrupać podczas oglądania ulubionego serialu.

Reklama

Spis treści:

  1. Zakwas z buraków
  2. Chrup na zdrowie!
  3. Sałatki i surówki z buraków z zakwasu
  4. Wyciśnij sok z buraków z zakwasu

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków to klarowny, ciemnoczerwony płyn, będący efektem kiszenia buraków. Sprawdza się przede wszystkim do barszczu, ale także po prostu do picia – ma szereg witamin i minerałów, dzięki czemu wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.

Po wykonaniu zakwasu zostaje całkiem sporo kiszonych buraków – one także są bogatym źródłem składników odżywczych, dlatego absolutnie ich nie wyrzucaj. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów.

Chrup na zdrowie!

Kiszone buraki, które wyciągniesz z zakwasu, to doskonały sposób na zdrową przekąskę. Jeśli oglądasz ulubiony serial i masz ochotę na słoną przekąskę typu chipsy albo precelki, lepiej wybierz zdrowszą opcję. Kiszone buraki możesz pokroić w paseczki i jeść prosto ze słoika. W ten sposób zaspokoisz głód i nasycisz swój organizm witaminami, minerałami i probiotycznymi bakteriami.

Sałatki i surówki z buraków z zakwasu

Buraki z zakwasu świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek i surówek. W połączeniu z sałatą, świeżymi warzywami i aromatycznym dressingiem mogą stanowić świetny pomysł na drugie śniadanie czy podwieczorek. Surówka zaś będzie idealnym dodatkiem do obiadu i sprawdzi się także jako samodzielna przekąska zjedzona z ciepłym tostem.

Sałatka z kiszonych buraków

Składniki:

  • garść rukoli lub dowolnej “zieleniny”,
  • buraki z zakwasu,
  • pół kostki tofu,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy,
  • oliwa z oliwek,
  • dowolne pestki lub orzechy (np. pini).

Sposób przygotowania:

  1. Buraki pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Wymieszaj w misce razem z rukolą i lekko podsmażonym tofu.
  3. Posyp prażonymi nasionami lub orzechami i dopraw wedle uznania
Co zrobić z burakami z zakwasu - surówka

fot. Sałatka z kiszonych buraków/Adobe Stock, Данияр Айбеков

Surówka z kiszonych buraków

Składniki:

  • buraki z zakwasu,
  • szczypiorek,
  • łyżka octu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę buraków zetrzyj na grubych oczkach, drugą połowę pokrój na drobną kosteczkę.
  2. Wymieszaj całość z przyprawami oraz octem, a następnie udekoruj szczypiorkiem.
  3. Jeśli buraki same w sobie są dość kwaśne, nie dodawaj już octu. Możesz dodać szczyptę cukru albo wymieszać surówkę z pokrojoną drobno połówką jabłka.
co zrobić z burakami po zakwasie - pomysł na surówkę

fot. Surówka z buraków z zakwasu/Adobe Stock, zoryanchik

Sok z buraków z zakwasu

Buraki z zakwasu to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli jednak nie chcesz przygotowywać sałatek ani surówek, możesz wyciągnięte z zakwasu buraki wrzucić do sokowirówki albo wyciskarki.

W ten sposób maksymalnie wykorzystasz warzywo, a przy okazji wyciśniesz pyszny, pełen składników odżywczych sok z kiszonych buraków, który możesz w lodówce przechowywać kilka dni.

co zrobić z buraków z zakwasu

fot. Sok z buraków z zakwasu/Adobe Stock, irina

Reklama

Czytaj także:
Dlaczego sok z buraków musi odstać?
Czy można jeść surowe buraki?
Jak zrobić zakwas z buraków?

Reklama
Reklama
Reklama