Wekowanie zup jest szybkie i proste. Dzięki pasteryzacji, domowe zupy mogą postać w lodówce nawet 3 tygodnie. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie obiadu wystarczy, że wyciągniesz słoik pysznej, pożywnej zupy i gotowe!
Jak wekować zupy?
Do wekowania zupy potrzebne są czyste, wyparzone słoiki - możesz je wygotować w garnku albo wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
Do wyparzonych słoików nalej świeżo przygotowaną i gorącą zupę, zostawiając 3 cm przerwy od wieczka. Wytrzyj ściereczką lub papierowym ręcznikiem gwinty słoików i szczelnie zakręć. Gdy zapełnisz wszystkie słoiki, odwróć je do górny dnem, nakryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na używane nakrętki - powinny być idealnie - nie mogą być powyginane ani zardzewiałe.
fot. Adobe Stock
Jakie zupy można wekować?
Zasadniczo wszystkie. Pamiętaj jednak, że te zabielane śmietaną będą miały zdecydowanie krótszy termin przydatności do spożycia.
Nasza rada: jeśli chcesz przygotować zupę zabielaną śmietaną - tę do słoików przelej przed jej dodaniem. Śmietaną doprawisz ją dopiero wtedy, gdy otworzysz wek.
Ile czasu można przechowywać zawekowane zupy?
Zawekowane zupy wstaw do lodówki - możesz je w ten sposób przechowywać przez 2 tygodnie. Jeśli chcesz przedłużyć trwałość weków - zamiast odwracać je do góry dnem i czekać aż wystygną, poddaj je pasteryzacji.
Po dokładnym zakręceniu zupy w słoikach, wstaw je do garnka z gorącą wodą i gotuj około 30 minut.
Więcej porad i trików:

Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?

Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?

Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
