Wekowanie zup fot. Adobe Stock

Wekowanie zup - jak pasteryzować zupy?

Wekowanie zup nie jest skomplikowane - wystarczy do dobrze wyparzonych słoików przelać gorącą zupę, szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Małgorzata Machnicka / 12.02.2021 13:02
Wekowanie zup fot. Adobe Stock

Wekowanie zup jest szybkie i proste. Dzięki pasteryzacji, domowe zupy mogą postać w lodówce nawet 3 tygodnie. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie obiadu wystarczy, że wyciągniesz słoik pysznej, pożywnej zupy i gotowe! 

Jak wekować zupy?

Do wekowania zupy potrzebne są czyste, wyparzone słoiki - możesz je wygotować w garnku albo wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.

Do wyparzonych słoików nalej świeżo przygotowaną i gorącą zupę, zostawiając 3 cm przerwy od wieczka. Wytrzyj ściereczką lub papierowym ręcznikiem gwinty słoików i szczelnie zakręć. Gdy zapełnisz wszystkie słoiki, odwróć je do górny dnem, nakryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na używane nakrętki - powinny być idealnie - nie mogą być powyginane ani zardzewiałe. 

wekowanie zup krok po kroku
fot. Adobe Stock

Jakie zupy można wekować?

Zasadniczo wszystkie. Pamiętaj jednak, że te zabielane śmietaną będą miały zdecydowanie krótszy termin przydatności do spożycia.

Nasza rada: jeśli chcesz przygotować zupę zabielaną śmietaną - tę do słoików przelej przed jej dodaniem. Śmietaną doprawisz ją dopiero wtedy, gdy otworzysz wek. 

Ile czasu można przechowywać zawekowane zupy?

Zawekowane zupy wstaw do lodówki - możesz je w ten sposób przechowywać przez 2 tygodnie. Jeśli chcesz przedłużyć trwałość weków - zamiast odwracać je do góry dnem i czekać aż wystygną, poddaj je pasteryzacji. 

Po dokładnym zakręceniu zupy w słoikach, wstaw je do garnka z gorącą wodą i gotuj około 30 minut. 

Więcej porad i trików:

Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Jeśli chcesz go trzymać w lodówce, obierz go z łupin i przełóż do szklanego pojemnika.
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Banany powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, chłodnym i najlepiej ciemnym pomieszczeniu.
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
By pieczarki nie ciemniały przechowuj je w lodówce, staraj się ich niepotrzebnie nie dotykać. Pieczarki są nietrwałe i szybko się psują, dlatego unikaj foliowych opakowań.
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Produktów sypkich, takich jak ryż, makaron czy kasza, mamy zazwyczaj w domu spory zapas. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby nie zawilgotniały i nie zalęgły się w nich mole spożywcze.
Tagi: zupa