Test kiełbas na grilla: wybieramy najlepszą kiełbasę śląską

Test kiełbas śląskich Kolaż Polki.pl
A jaka jest wasza ulubiona kiełbasa na grilla?
Sylwia Kazimierczuk / 06.06.2018 17:18
Test kiełbas śląskich Kolaż Polki.pl

Sezon grillowy w pełni! To czas wyboru idealnego mięsa na ruszt, które zaspokoi gusta wybrednych smakoszy. Jedna z najbardziej lubianych i znanych kiełbas – kiełbasa śląska – została wzięta pod lupę! Doskonała zarówno w z chlebem upieczonym w ognisku, jak i sama z dodatkiem musztardy lub ketchupu. Sprawdzamy, którą najlepiej wybrać, aby weekend na działce okazał się strzałem w dziesiątkę!

Polki.pl rekomendują – kiełbasy śląskie na grilla

Oto 4 rodzaje kiełbas śląskich, które przetestowałam:

  • Kiełbasa śląska Krakus
  • Kiełbasa śląska Morliny
  • Kiełbasa śląska Pikok Pure
  • Kiełbasa śląska Sokołów

Szczególną uwagę zwracałam na:

  • Konsystencję oraz możliwość wystąpienia chrząstek
  • Ilość mięsa na 100 g gotowego produktu
  • Smak po upieczeniu na grillu
  • Zawartość substancji konserwujących

Kiełbasa śląska Sokołów

Skład: mięso wieprzowe 65%, woda, mięso wołowe 9%, skrobia ziemniaczana, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizator: trifosforany, czosnek suszony, przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, regulatory kwasowości: octany sodu, E575, białko wieprzowe, substancja konserwująca: E250

Cena: ok. 12 zł

Ocena: 2

Kiełbasa śląska Sokołów to produkt o niskiej zawartości mięsa. Ilość substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku dyskwalifikuje ten produkt przy wyborze mięsa na grilla. Pojawiające się grudki i chrząstki sprawiają, że spożycie nie jest przyjemne. 

Kiełbasa śląska Morliny

Skład: mięso wieprzowe 67%, woda,tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, trifosforany (E 451), białko wieprzowe kolagenowe, karagen (E 407)glukoza, askorbinian sodu (E 301), kwas izoaskorbinowy (E 315), ekstrakty przypraw, glutaminian sodu (E 621)inozynian disodowy (E 631), przyprawy, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, azotyn sodu (E 250)produkt w jelicie wieprzowym

Cena: ok. 13 zł

Ocena: 2

Kiełbasa śląska Morliny to produkt o niskiej zawartości mięsa. Ilość substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku dyskwalifikuje ten produkt przy wyborze mięsa na grilla. Pojawiające się grudki i chrząstki sprawiają, że spożycie nie jest przyjemne.  

Kiełbasa śląska Krakus

Skład: mięso wieprzowe. sól, czosnek świeży, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g gotowego produktu otrzymano z 103 g mięsa wieprzowego

Cena: ok. 13 zł

Ocena: 4

Kiełbasa jest doskonała w smaku. Krótki skład oraz ilość mięsa na 100 g produktu jest satysfakcjonująca. Podczas pieczenia nieco zmniejsza swoja objętość. Z wierzchu ma chrupiąca i cienką skórkę. Idealnie komponuje się z sałatka szwedzką na bazie ogórków i z musztardą.

Kiełbasa śląska Pikok Pure

Skład: 96% mięso wieprzowe, woda, sól, białko wieprzowe, przyprawy, aromaty, glukoza, acerola w proszku, sok z buraka naciowego w proszku, sok cytrynowy w proszku, maltodekstryna, ekstrakt kolendry, kultury starterowe, osłonka (jelito wieprzowe).

Cena: ok. 10 zł

Ocena: 5

Kiełbasa jest moim numerem jeden w wyborze mięsa na grilla. Jest smaczna, wyjątkowo soczysta i delikatna. Po upieczeniu ma chrupiącą i cienką skórkę. Nie zawiera grudek oraz ma zwartą konsystencję. Doskonale smakuje z klasyczną musztardą lub ketchupem. Nie zawiera sztucznych substancji konserwujących – zastąpione są dodatkiem soku cytrynowego w proszku oraz aceroli w proszku, która zawiera witaminę C.

Zobacz też:
Zobacz, jaki najlepiej wybrać ser twarogowy na sernik! Sprawdź, jaki ketchup wybrać! Podpowiadamy!

Redakcja poleca

REKLAMA