Test ketchupów. Sprawdzamy skład, wybieramy najlepszy! [TEST]

Ketchup może kryć w składzie wiele niespodzianek. Nadmiar cukru, soli, substancje konserwujące...Prześwietliłam dla was najpopularniejsze ketchupy!
Barbara Dąbrowska / 08.02.2018 05:30

Ketchup, sos pomidorowy uwielbiany na całym świecie, przez niektórych uznawany jest nawet za warzywo. Źródło likopenu, czerwonego barwnika o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym. Likopen neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA komórek. Barwnik ten najlepiej przyswajalny jest z sosów, gdzie związek ten zostaje uwolniony z połączeń komórkowych.

Z tego powodu ketchup dobrej jakości może być wartościowym elementem codziennej diety.

Bardzo ważne jest by dokładnie przyglądać się składom ketchupów, bo mogą w nim czekać zaskakujące i niekorzystne niespodzianki.

Jestem dietetykiem i codziennie dzielę się z wami wiedzą w dziale Dieta i fitness. Specjalnie dla was przetestowałam najpopularniejsze ketchupy.

Kryteria testu

Co brałam pod uwagę testując ketchupy?

Najważniejsze kryterium:

  • brak benzoesanu sodu (E 211) w składzie, niepotrzebnej w ketchupie i szkodliwej substancji konserwującej.

Benzoesan sodu działa silnie drażniąco na śluzówkę żołądka.

Inne kryteria:

  • zawartość pomidorów (im większa tym lepiej),
  • zawartość cukru (im mniejsza tym lepiej),
  • zawartość soli (im mniejsza tym lepiej),
  • brak skrobi i mąki.

Kryteria o drugorzędnym znaczeniu to: cena, smak i konsystencja.

Sprawdź pełen test ketchupów! Przeczytaj ranking ketchupów, zobacz oceny od najniższej do najwyższej.

Zobacz inne testy redaktorek polki.pl:

Przegląd najlepszych butów do biegania
Wyciskarka czy sokowirówka? Co lepiej kupić?
Redakcja testuje: lokówka automatyczna Philips ProCare

Redakcja poleca

REKLAMA