Ketchup, sos pomidorowy uwielbiany na całym świecie, przez niektórych uznawany jest nawet za warzywo. Źródło likopenu, czerwonego barwnika o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym. Likopen neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA komórek. Barwnik ten najlepiej przyswajalny jest z sosów, gdzie związek ten zostaje uwolniony z połączeń komórkowych.
Z tego powodu ketchup dobrej jakości może być wartościowym elementem codziennej diety.
Bardzo ważne jest by dokładnie przyglądać się składom ketchupów, bo mogą w nim czekać zaskakujące i niekorzystne niespodzianki.
Jestem dietetykiem i codziennie dzielę się z wami wiedzą w dziale Dieta i fitness. Specjalnie dla was przetestowałam najpopularniejsze ketchupy.
Kryteria testu
Co brałam pod uwagę testując ketchupy?
Najważniejsze kryterium:
- brak benzoesanu sodu (E 211) w składzie, niepotrzebnej w ketchupie i szkodliwej substancji konserwującej.
Benzoesan sodu działa silnie drażniąco na śluzówkę żołądka.
Inne kryteria:
- zawartość pomidorów (im większa tym lepiej),
- zawartość cukru (im mniejsza tym lepiej),
- zawartość soli (im mniejsza tym lepiej),
- brak skrobi i mąki.
Kryteria o drugorzędnym znaczeniu to: cena, smak i konsystencja.
Sprawdź pełen test ketchupów! Przeczytaj ranking ketchupów, zobacz oceny od najniższej do najwyższej.
Zobacz inne testy redaktorek polki.pl:
Przegląd najlepszych butów do biegania
Wyciskarka czy sokowirówka? Co lepiej kupić?
Redakcja testuje: lokówka automatyczna Philips ProCare
Rybak, Słodka Ania, ketchup łagodny
Skład:
- koncentrat pomidorowy,
- woda,
- cukier,
- skrobia modyfikowana
- sól morska z mikroelementami,
- błonnik (3%), kwasek cytrynowy,
- przyprawy,
- benzoesan sodu – konserwant,
- witamina C (kwas askorbinowy).
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 97 kcal
- Tłuszcz: 0,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: > 0,1 g
- Węglowodany: 21,9 g
- w tym cukry: 15,9 g
- Białko: 0,8 g
- Sól: 1,2 g
Cena: ok 4-6 zł (310 g)
Ocena: 2 gwiazdki
Najmniej smaczny ze wszystkich testowanych ketchupów, czuć w nim przede wszystkim mieszankę cukru i soli, a nie pomidory. Nie ma octu w składzie. Ketchup Słodka Ania jest mocno rozwodniony, producent nie podaje zawartości pomidorów. Produkt jest konserwowany benzoesanem sodu i zagęszczany skrobią modyfikowaną oraz błonnikiem. Producent próbuje przekonywać, że dodatek błonnika to plus tego produktu, ale warto mieć świadomość, że spełnia on przede wszystkim rolę zagęszczającą.
Tomatini (marka własna Biedronki), ketchup łagodny
Skład:
- koncentrat pomidorowy (39%),
- woda,
- cukier,
- ocet spirytusowy,
- skrobia modyfikowana kukurydziana,
- sól,
- regulator kwasowości – kwas cytrynowy,
- przyprawy (kolendra, tymianek, cząber, oregano, szałwia),
- substancja konserwująca – benzoesan sodu,
- aromaty.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 91 kcal
- Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 22 g
- w tym cukry: 18 g
- Białko: 0,5 g
- Sól: 1,6 g
Cena: 1,99 zł (470 g)
Ocena: 2 gwiazdki
To najtańszy ketchup z całego zestawienia. Ma również niską kaloryczność, ale niestety nie wynika ona z wysokiej jakości produktu. W ketchupie Tomatini jest bardzo mało pomidorów (39% koncentratu pomidorowego). Ketchup jest dosładzany, zawartość soli plasuje się na średnim poziomie. Produkt ma wodnistą konsystencję. Jego dużym minusem jest dodatek benzoesanu sodu i skrobi kukurydzianej. Niska cena idzie w parze z niską jakością.
Pudliszki, ketchup łagodny
Skład:
- pomidory (198 g pomidorów na 100 g ketchupu),
- cukier,
- ocet spirytusowy,
- sól,
- skrobia kukurydziana modyfikowana,
- aromat naturalny.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 148 kcal
- Tłuszcz: 0,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
- Węglowodany: 35 g
- w tym cukry: 31 g
- Białko: 1,4 g
- Sól: 3,2 g
Cena: ok 4-6 zł (480 g)
Ocena: 3 gwiazdki
Ketchup Pudliszki jest wyraźnie słodki w smaku, co nie dziwi, bo cukier znajduje się na drugim miejscu w składzie. Spośród testowanych ketchupów to właśnie ten ma największą zawartość węglowodanów i soli. Zbyt słodkie trzeba mocno posolić? Niewątpliwym plusem tego ketchupu jest wysoka zawartość pomidorów w 100 g sosu. Ketchup Pudliszki jest zagęszczany skrobią kukurydzianą, ale nie ma dodatku benzoesanu sodu.
Madero (marka własna Biedronki), ketchup łagodny
Skład:
- koncentrat pomidorowy (233 g pomidorów zużyto na 100 g ketchupu),
- cukier,
- woda,
- ocet spirytusowy,
- sól,
- skrobia modyfikowana kukurydziana,
- aromat.
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna: 135 kcal
- Tłuszcz: < 0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
- Węglowodany: 32 g
- w tym cukry: 32 g
- Białko: 1,3 g
- Sól: 2,8 g
Cena: 2,95 zł (560 g)
Ocena: 3 gwiazdki
Przyjemna, gęsta konsystencja wynikająca z dużej zawartości pomidorów. Gęstość tego produktu wynika niestety także z obecności skrobi modyfikowanej. Ketchup Madera nie jest konserwowany, ale ma duży dodatek cukru i soli.
Heinz, ketchup łagodny
Skład:
- pomidory (148 g pomidorów na 100 g ketchupu),
- ocet,
- cukier,
- sól,
- ekstrakt przypraw i ziół (zawierają seler),
- przyprawa.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 102 kcal
- Tłuszcz:0,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
- Węglowodany: 23,2 g
- w tym cukry: 22,8 g
- Białko: 1,2 g
- Sól: 1,8 g
Cena: ok 6-7 zł (570 g)
Ocena: 3 gwiazdki
Ketchup o przeciętnym składzie. Średnia zawartość pomidorów nie zachwyca. Ketchup Heinz ma dodatek cukru, ale w porównaniu z innymi ketchupami jest on mniejszy. Zawartość soli również plasuje się na średnim poziomie. W ketchupie nie ma benzoesanu sodu, ani substancji zagęszczających. Półpłynna konsystencja i charakterystyczny octowy smak wyróżniają ten ketchup spośród innych.
Symbio, ekologiczny ketchup
Skład:
- ekologiczny koncentrat pomidorowy (60%),
- woda,
- ekologiczny koncentrat jabłkowy słodki,
- ekologiczna cebula,
- sól morska,
- ekologiczny olej lniany,
- ekologiczne przyprawy.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 82 kcal
- Tłuszcz: 1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
- Węglowodany: 14 g
- w tym cukry: 5,1 g
- Białko: 3,4 g
- Sól: 1 g
Cena: ok 8-9 zł (330 g)
Ocena: 5 gwiazdek
Mój faworyt. Bardzo dobry skład! Pierwszy i jedyny w tym zestawieniu ketchup bez dodatku cukru i soli. Zawartość cukrów prostych i soli wykazana w tabeli wartości odżywczej wynika z naturalnej zawartości tych składników w surowcach. Ketchup jest delikatnie dosłodzony koncentratem jabłkowym, ale i tak ma najniższą ze wszystkich porównywanych ketchupów zawartość cukrów prostych. Symbio nie jest konserwowany, ani zagęszczany. Plus za niewielki dodatek oleju lnianego, który ułatwia przyswajanie likopenu z pomidorów. Gęsta konsystencja. Ketchup Symbio jest niestety dość drogi.