brązowe nitki w awokado fot. Adobe Stock

Brązowe nitki w awokado - czy można jeść awokado z plamami?

Widoczne w awokado brązowe nitki lub większe plamy mogą świadczyć o tym, że owoc zaczyna się psuć. Zobacz, czy można jeść awokado z plamami - nie zawsze oznaczają one gnicie.
/ 05.02.2021 19:29
brązowe nitki w awokado fot. Adobe Stock

Dojrzałe awokado po naciśnięciu skórki lekko ugina się pod palcem. Nie odkształca się jednak stale, nie posiada także pustych miejsc wyczuwalnych pod powierzchnią skórki. Jeśli tak jest, to znaczy, że awokado jest już przejrzałe, a być może nawet zepsute.

O czym świadczą brązowe nitki w awokado?

Miąższ zdrowego, dojrzałego owocu awokado ma jasnozielony kolor. W miąższu nie powinny być też obecne żadne brązowe plamy ani ciemne nitki. Brązowe nitki w awokado świadczą o tym, że owoc zaczyna się psuć - jednym słowem: gnije. 

Brązowe nitki w awokado w połączeniu z włóknistą strukturą miąższu sugerują, że owoc nadaje się do wyrzucenia.

Awokado z plamami można jeść pod warunkiem, że miąższ ma jedną plamę zlokalizowaną w pobliżu skórki. To nie musi świadczyć o tym, że awokado jest zepsute, a jedynie - obite. Wówczas takie miejsce należy wykroić, a miąższ można jeść.

Jeśli w awokado po rozkrojeniu zauważysz pleśń - od razu wyrzuć cały owoc. Odkrojenie fragmentu nie pomoże.

Jak poznać czy awokado jest dojrzałe?

Dojrzałe awokado nie jest zupełnie twarde, ale w dotyku czuć, że miąższ ugina się pod naciśnięciem skórki. Jeśli zielona skórka awokado zrobiła się ciemniejsza lub brązowa (u bardzo popularnej odmiany Hass) to znak, że awokado jest dojrzałe.

Bardzo miękkie awokado, czyli takie, na którym po naciśnięciu zostaje duże wgłębienie, ale miąższ nie ma ciemnych nitek ani plam, możesz wykorzystać na puree lub pastę.

Czytaj więcej na temat owoców i warzyw:
Jak rozpoznać kiedy mango jest dojrzałe?
Ile kalorii ma awokado?
Bataty - przepisy i wartości odżywcze