brązowe nitki w awokado fot. Adobe Stock, kerdkanno

Czym są brązowe nitki w awokado? Czy można jeść awokado z plamami?

Widoczne w awokado brązowe nitki lub większe brązowe plamy mogą świadczyć o tym, że owoc zaczyna się psuć. Zobacz, czy można jeść awokado z plamami - nie zawsze oznaczają one gnicie. W niektórych wypadkach można odkroić po prostu brązową część.
/ 15.12.2021 05:29
brązowe nitki w awokado fot. Adobe Stock, kerdkanno

Zauważyłaś kiedyś, że awokado po przekrojeniu ma brązowe nitki lub brązowe plamy? Jest kilka powodów, które mogą to wyjaśnić. Dojrzałe awokado po naciśnięciu skórki lekko ugina się pod palcem. Nie odkształca się jednak na stałe, nie posiada także pustych miejsc, wyczuwalnych pod powierzchnią skórki. Jeśli tak jest, to znaczy, że awokado jest już przejrzałe, a być może nawet zepsute.

Spis treści:

  1. O czym świadczą brązowe nitki w awokado?
  2. Jak poznać, czy awokado jest dojrzałe?
  3. Co oznaczają brązowe plamy w awokado?

O czym świadczą brązowe nitki w awokado?

Miąższ zdrowego, dojrzałego owocu awokado ma jasnozielony kolor. W miąższu nie powinny być też obecne żadne brązowe plamy ani ciemne nitki.

Brązowe nitki w awokado świadczą najczęściej o tym, że owoc zaczyna się psuć - jednym słowem: gnije. Brązowe nitki w awokado, w połączeniu z włóknistą strukturą miąższu, sugerują, że owoc jest przejrzały. Jeśli nitek jest niewiele i nie powodują one nieprzyjemnego smaku awokado, dalej możesz je jeść. Jeśli awokado pachnie lub smakuje nieprzyjemnie, wyrzuć je.

Drugim powodem występowania brązowych nitek w awokado jest typ drzewa, na którym wyrosło awokado. Młode drzewa produkują często owoce z nitkami. Są one wtedy włókniste i nie występują w towarzystwie brązowych plam. Takie owoce awokado można śmiało jeść.

awokado z plamamifot. Dojrzałe awokado z plamami/ Adobe Stock, viktoriya85

Awokado na powyższym zdjęciu można bezpiecznie zjeść, choć występują w nim plamki, a miąższ nie jest jednorodny. Mimo wszystko to dojrzały, a nie przejrzały owoc.

Co oznaczają brązowe plamy w awokado?

Brązowe plamy w awokado mogą oznaczać:

  • że owoc gnije i się psuje,
  • że owoc został obity.

Awokado z plamami można jeść pod warunkiem, że miąższ ma jedną plamę zlokalizowaną w pobliżu skórki. To nie musi świadczyć o tym, że awokado jest zepsute, a jedynie - obite. Wówczas takie miejsce należy wykroić, a miąższ można jeść.

Jeśli brązowe plamy występują równomiernie w całym awokado, musisz zaufać swoim zmysłom. Powąchaj je i spróbuj, czy odczuwasz nietypowy smak. Sama zdecyduj, czy chcesz je jeść. Awokado z plamami nie będzie szkodliwe, jeśli jest po prostu przejrzałe, a nie zepsute. Musisz wyczuć właściwy moment. Właściwości awokado dalej są prozdrowotne.

Jeśli w awokado po rozkrojeniu zauważysz pleśń - od razu wyrzuć cały owoc. Odkrojenie fragmentu w tym wypadku nie pomoże. Zwróć uwagę szczególnie na obity element, tam najczęściej lokalizuje się pleśń.

Jak poznać, czy awokado jest dojrzałe?

Idealnie dojrzałe awokado nie jest zupełnie twarde, ale w dotyku czuć, że miąższ ugina się pod naciśnięciem skórki. Jeśli zielona skórka awokado zrobiła się ciemniejsza lub brązowa (u bardzo popularnej odmiany Hass) to znak, że awokado jest dojrzałe.

Bardzo miękkie awokado, czyli takie, na którym po naciśnięciu zostaje duże wgłębienie, ale miąższ nie ma ciemnych nitek ani plam, możesz wykorzystać na puree lub na pastę. Z bardzo dojrzałego owocu możesz też zrobić koktajl z awokado.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 5.02.2021 przez Beatę Jasinę-Wojtalak.

Czytaj także:
Jak rozpoznać kiedy mango jest dojrzałe?
Ile kalorii ma awokado?
Bataty - przepisy i wartości odżywcze