Zepsute awokado dość łatwo rozpoznać, ale kiedy zaczyna się ten proces i od którego momentu lepiej nie jeść owocu? Sprawa nie jest oczywista, a poddając awokado ocenie, nie można polegać tylko na wzroku. Trzeba zaangażować także inne zmysły. Dojrzałe awokado po naciśnięciu skórki lekko ugina się pod palcem. Nie odkształca się jednak na stałe, nie posiada także pustych miejsc, wyczuwalnych pod powierzchnią skórki. Jeśli tak jest, to znaczy, że awokado jest już przejrzałe, a być może nawet zepsute.
Spis treści:
- Brązowe nitki w awokado – o czym świadczą?
- Co oznaczają brązowe plamy w awokado?
- Jak wygląda zepsute awokado?|
- Czy ciemne awokado jest zepsute?
- Jak poznać, czy awokado jest dojrzałe?
Brązowe nitki w awokado – o czym świadczą?
Brązowe nitki w awokado świadczą najczęściej o tym, że owoc zaczyna się psuć — jednym słowem: gnije. Brązowe nitki w awokado, w połączeniu z włóknistą strukturą miąższu, sugerują, że owoc jest przejrzały. Jeśli nitek jest niewiele i nie towarzyszy im nieprzyjemny smak lub zapach, nadal możesz owoc jeść. Jeżeli awokado ma brązowe nitki oraz pachnie lub smakuje nieprzyjemnie, wyrzuć je.
Drugim powodem występowania brązowych nitek w awokado jest typ drzewa, na którym wyrosło awokado. Młode drzewa produkują często owoce z nitkami. Są one wtedy włókniste i nie występują w towarzystwie brązowych plam. Takie owoce, które mają brązowe nitki, ale ich miąższ jest zwarty, zielony i przyjemnie pachnący, śmiało możesz jeść.
Co oznaczają brązowe plamy w awokado?
Brązowe plamy w awokado mogą oznaczać, że:
- owoc gnije i się psuje,
- owoc został obity.
Awokado z plamami można jeść pod warunkiem, że miąższ ma jedną plamę zlokalizowaną w pobliżu skórki. To nie musi świadczyć o tym, że awokado jest zepsute, a jedynie obite. Wówczas takie miejsce należy wykroić, a miąższ można jeść.
Jeśli brązowe plamy występują równomiernie w całym awokado, musisz zaufać swoim zmysłom. Powąchaj je i spróbuj, czy odczuwasz nietypowy smak. Sama zdecyduj, czy chcesz je jeść. Awokado z plamami nie będzie szkodliwe, jeśli jest po prostu przejrzałe, a nie zepsute. Lekko przejrzały owoc nadal zachowuje wszystkie właściwości awokado.
Jak wygląda zepsute awokado?
Kiedy owoc jest zepsuty, nabiera charakterystycznego wyglądu. Oto, po czym poznasz, że awokado jest zepsute:
- Ciemne plamy na skórce. Jeśli skórka awokado ma duże, ciemne plamy, może to być oznaka, że owoc jest zepsuty. Im więcej plam i im bardziej są wilgotne z wyglądu, tym sprawa jest bardziej podejrzana. Koniecznie trzeba ocenić pozostałe cechy owocu. Drobne ciemne, suche plamki nie rzadko świadczą o zepsuciu awokado.
- Zmiana koloru miąższu. Zdrowe awokado ma kremowy, jasnozielony miąższ. Jeśli miąższ jest brązowy, czarny lub szary, to znak, że awokado jest zepsute. Małe, brązowe przebarwienia mogą być normalne, ale jeśli większość miąższu jest zmieniona kolorystycznie, lepiej go nie jeść
- Pleśń. Jeśli na skórce lub w miąższu awokado pojawi się pleśń, nie należy go jeść. Pleśń może być biała, szara lub zielona. Nie należy wycinać objętego pleśnią kawałka owocu, gdyż to nie pomoże – pleśń jest już w całym owocu, a tylko w jednym miejscu „zakwitła”. Takie awokado jest w całości zepsute.
- Rozpływający się miąższ. Jeśli zmianie barwy miąższu awokado towarzyszy zmiana jego struktury – staje się miękki, oślizgły, rozpływający się, lepiej takiego owocu nie jeść, zwłaszcza jeśli pachnie podejrzanie lub okaże się gorzki w smaku.
- Odstająca pestka. Czasami psuciu się owocu towarzyszy samoistne odklejanie się miąższu od pestki. Jeśli barwa, zapach i smak są normalne, nie ma obaw. Jeśli którekolwiek 2 z tych 3 cech uległy zmianie, zrezygnuj z jedzenia owocu.
- Dziwny zapach. Zepsute awokado wydziela nieprzyjemny zapach. Jeśli pachnie kwaśno, chemicznie, alkoholowo, to znak, że się zepsuło.
- Gorzki lub kwaśny smak. Dobre awokado zawsze dobrze smakuje, łagodnie, lekko orzechowo. Zepsute staje się gorzkawe lub po prostu gorzkie albo kwaśne.
Czy ciemne awokado jest zepsute?
Nie zawsze. Brązowa skórka awokado jest normą u dojrzałego owocu odmiany Hass. U pozostałych także nie musi oznaczać, że owoc jest zepsuty – kluczowa będzie ocena miąższu.
Czasami zdarza się, że skórka jest już zbrązowiała, ale miąższ jeszcze nie jest zepsuty. Może mieć drobne ciemniejsze plamki i ciemnieć wokół pestki, ale nadal ma normalny smak i zapach, więc jest po prostu bardzo dojrzałe, ale jeszcze niezepsute.
Natomiast awokado odmiany Fuerte i Zutano zawsze ma zieloną skórkę, niezależnie od stopnia dojrzałości. Gdy zmienia kolor, to znak, że owoc się zepsuł.
Awokado na poniższym zdjęciu można bezpiecznie zjeść, choć ma brązową skórkę, występują w nim plamki, a miąższ nie jest jednorodny i żółtawy. Mimo wszystko to dojrzały, a nie zepsuty owoc. Idealny na na przykład. koktajle z awokado czy guacamole.
fot. Jeszcze niezepsute awokado/ Adobe Stock, viktoriya85
Kiedy wyrzucić w całości, a kiedy odkrawać zepsute awokado?
Jeśli zmiany koloru i konsystencji miąższu występują w okolicy miejsca po ogonku, i stąd dopiero zaczynają rozprzestrzeniać się dalej, można zmieniony miąższ odkroić, a resztę owocu wykorzystać.
Nie należy ratować żadnej części awokado, jeśli:
- widoczna jest gdziekolwiek pleśń,
- owoc ma zmieniony zapach,
- miąższ dziwnie smakuje – gorzkawo lub kwaskowo.
Jak poznać, czy awokado jest dojrzałe?
Idealnie dojrzałe awokado nie jest zupełnie twarde, ale w dotyku czuć, że miąższ ugina się pod naciśnięciem skórki. Jeśli zielona skórka awokado zrobiła się ciemniejsza lub brązowa (u bardzo popularnej odmiany Hass) to znak, że awokado jest dojrzałe.
Bardzo miękkie awokado, czyli takie, na którym po naciśnięciu zostaje duże wgłębienie, ale miąższ nie ma ciemnych nitek ani plam, możesz wykorzystać na purée lub na pastę.
Przechowywanie awokado, zwłaszcza gdy jest dojrzałe, trzeba maksymalnie skrócić, aby owoc nie zaczął się w końcu psuć. Dlatego czasami lepiej kupić mniej dojrzałe i dać mu czas, trzymając je w lodówce, zwłaszcza w upały.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 5.02.2021 przez Beatę Jasinę-Wojtalak.
Czytaj także:
Co zrobić z awokado? 4 fajne pomysły
Awokado to owoc czy warzywo?
Kto nie powinien jeść awokado?