Tabela z indeksem glikemicznym produktów

Tabela z indeksem glikemicznym produktów
Informacja o indeksie glikemicznym jest niezbędna dla cukrzyków, osób chorych na raka, a także wszystkich, którzy dbają o zdrową, właściwie zbilansowaną dietę.
/ 20.10.2010 10:45
Tabela z indeksem glikemicznym produktów

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru po spożyciu danego produktu. Im niższy, tym lepiej. Zakłada się, że indeks o wartości do 55 jest niski i bezpieczny, natomiast powyżej 65-70 jest wysoki.

Zobacz także: Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna?

Produkt

Indeks

Ananas

59

Arbuz

75

Banan

59

Biszkopt

46

Brzoskwinie

29

Buraki

65

Cebula

15

Chleb pszenny

85

Chleb żytni na zakwasie

55

Ciasto francuskie

59

Cukier rafinowany

68

Czekolada biała

44

Czekolada gorzka

22

Czekolada mleczna

49

Czereśnie

22

Czosnek

15

Dynia

75

Fasola biała

40

Fasola szparagowa

71

Grejpfrut

25

Groch gotowany

22

Groszek zielony

45

Gruszki

42

Jabłka

38

Jogurt naturalny

36

Kasza gryczana, ugotowana

54

Kasza jaglana, ugotowana

71

Kasza manna

58

Kiwi

52

Kukurydza słodka

53

Kuskus

65

Makaron

65

Mango

55

Marchewka surowa

30

Melon

65

Miód

87

Mleko pełne

27

Morele suszone

30

Morele świeże

15

Otręby owsiane

55

Płatki kukurydziane

84

Pomarańcze

44

Pomidory

15

Rodzynki

64

Ryż biały gotowany

70

Ryż brązowy gotowany

55

Rzepa

72

Soczewica zielona gotowana

30

Soja

14

Śliwki

30

Truskawki

40

Winogrona

46

Wiśnie

25

Ziemniaki gotowane

95

Polecamy: Czy są skuteczne diety?

Redakcja poleca

REKLAMA