Jeśli masz specjalną suszarkę do warzyw i owoców, suszenie gruszek nie jest żadną filozofią - wystarczy, że będziesz przestrzegać instrukcji, dołączonej do sprzętu. Możesz jednak suszyć gruszki w piekarniku albo na świeżym powietrzu.
Suszenie gruszek krok po kroku
- Przygotuj około 2 kg gruszek - wybierz zdrowe i dobrze dojrzałe, ale twarde owoce. Nieobrane gruszki krótko obgotuj, dokładnie osącz.
- Następnie pokrój na kawałki (mogą być ósemki lub plasterki dowolnej grubości).
- Jeśli chcesz suszyć gruszki bez piekarnika, pokrojone owoce ułóż na kratce do suszenia (takiej samej, jakiej używa się do suszenia grzybów). Możesz też ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia ciasta lub nawlec na grubą bawełnianą nitkę.
- Owoce najlepiej susz w osłoniętym od słońca i przewiewnym miejscu.
- Suszenie gruszek może też odbywać się w piekarniku nagrzanym do temperatury 50 stopni C. Trudno oszacować dokładny czas suszenia - uważaj jednak, aby owoców nie przesuszyć. Suszone gruszki muszą być miękkie i elastyczne.
- Suszone owoce szybko chłoną wilgoć, dlatego najlepiej przechowywać je w słoikach z zakrętką.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.09.2010
Zobacz więcej pomysłów na to, co zrobić z gruszek:
Przetwory z gruszek - najlepsze przepisy
Co zrobić z gruszek? 26 przepisów
Kompot z gruszek
Dżem z gruszek
Nalewka z gruszek
Gruszki w syropie