kompot gruszkowy fot. Adobe Stock

Jak zrobić kompot z gruszek? Gotuj w wodzie z cytryną lub miodem.

Kompot z gruszek możesz podawać jako zdrowy napój dla dzieci, zamiast słodzonych napojów gazowanych. Jeżeli chcesz cieszyć się nim na dłużej, zawekuj do słoików.
Sylwia Kazimierczuk / 06.09.2019 09:30
kompot gruszkowy fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Kompot z gruszek do słoików
  2. Z cytryną
  3. W wersji bez cukru

Kompot z gruszek do słoików

Składniki na 2 słoiki po 0,5 l:

  •  1 kg twardych gruszek,
  •  0,6 l wody,
  •  20 dag cukru,
  •  sok z cytryny,
  •  kawałek kory cynamonu,
  •  kilka goździków,
  •  listki świeżej mięty lub melisy.

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój na połowę lub pokrój na ćwiartki, usuń gniazdka nasienne (np. za pomocą małej łyżeczki).
  2. Ułóż w słojach. Do każdego włóż po kawałku cynamonu, kilka goździków i listków mięty. Z wody i cukru zagotuj syrop.
  3. Zakwaś go sokiem z cytryny, ewentualnie szczyptą kwasu cytrynowego. Gorącym syropem zalej gruszki.
  4. Słoiki zamknij, wstaw do garnka wyściełanego ściereczką.
  5. Nalej tyle ciepłej wody, by sięgała pod szyjki słoików.
  6. Pasteryzuj je ok. 25 minut od czasu zagotowania.

Kompot gruszkowy
fot. Adobe Stock

Z cytryną

Składniki:

  • 2 kg gruszek typu Klapsa lub Konferencja,
  • 2 laski cynamonu,
  • cytryna,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 litry wody.

Przygotowanie

  1. Gruszki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz, możesz je obrać ze skórki.
  2. Przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie włóż cynamon.
  3. Skórkę z cytryny wyparz i wyszoruj. Przekrój na 4 części i dodaj do gruszek.
  4. Gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. Na koniec dodaj dowolny miód.
  5. Możesz wybrać wielokwiatowy lub gryczany, jeżeli chcesz podkreślić smak gruszek.
  6. Tak przygotowany przelej przez sitko i podawaj w dzbanku lub zapasteryzuj w słoikach.

W wersji bez cukru

Składniki:

  • 2 kg słodkich gruszek,
  • gwiazdka anyżu,
  • 2 nasiona kardamonu,
  • 2 litry wody.

Przygotowanie

  1. Owoce dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skórki, jeżeli to konieczne.
  2. Przełóż do głębokiego garnka i zalej wodą.
  3. Dopraw anyżem i kardamonem.
  4. Gotuj na najmniejszym ogniu przez około godzinę.
  5. Możesz dodać do kompotu jabłka lub śliwki, jeżeli chcesz zagęścić napój.

Zobacz też:
Doskonały kompot ze śliwek na kilka sposobów Orzeźwiający kompot z agrestu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)