Kompot z gruszek fot. Adobe Stock

Kompot z gruszek - najlepszy przepis

Kompot z gruszek możesz podawać do obiadu zamiast słodzonych napojów. Wybierz słodkie gruszki typu Klapsa lub Konferencja.
Edyta Liebert / 13.08.2020 09:30
Kompot z gruszek fot. Adobe Stock

Kompot gruszkowy smakuje wybornie z dodatkiem cynamonu. Przechowuj go w słoikach w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Spis treści:

  1. Kompot z gruszek do słoików
  2. Kompot gruszkowy z cytryną
  3. Kompot z gruszek bez cukru

Kompot z gruszek do słoików

Kompot z gruszek będzie miał głęboki smak, jeśli wybierzesz twarde gruszki odmiany np. Klapsa lub Konferencja. Z 1 kg gruszek uzyskasz ok. 1 l kompotu. 

Składniki: 

  • 5 kg twardych gruszek,
  • 5 l wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z cytryny,
  • goździki,
  • ew. laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój na połowę lub pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Skrop cytryną.
  2. Gruszki na kompot ułóż w słoikach. Do każdego włóż po kilka goździków
  3. Zagotuj wodę z cukrem. 
  4. Gruszki zalej gorącym syropem, zamknij słoiki.
  5. Słoiki z kompotem z gruszek zamknij, wstaw do garnka wyściełanego ściereczką. Nalej tyle ciepłej wody, by sięgała pod szyjki słoików Pasteryzuj kompot gruszkowy ok. 20 minut od czasu zagotowania i ostudź

Kompot gruszkowy
fot. Adobe Stock

Kompot gruszkowy z cytryną

Składniki:

  • 2 kg gruszek typu Klapsa lub Konferencja,
  • 2 laski cynamonu,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz, możesz je obrać ze skórki.
  2. Przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie włóż cynamon.
  3. Skórkę z cytryny wyparz i wyszoruj. Przekrój na 4 części i dodaj do gruszek.
  4. Gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. Na koniec dodaj dowolny miód. Możesz wybrać wielokwiatowy lub gryczany, jeżeli chcesz podkreślić smak gruszek.
  5. Tak przygotowany kompot z gruszek z cytryną, przelej przez sitko i podawaj w dzbanku lub pasteryzuj w słoikach.

Kompot z gruszek bez cukru

Składniki:

  • 2 kg słodkich gruszek,
  • gwiazdka anyżu,
  • 2 nasiona kardamonu,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ze skórki, jeżeli to konieczne.
  2. Przełóż do głębokiego garnka i zalej wodą.
  3. Gruszki na kompot dopraw anyżem i kardamonem.
  4. Gotuj na najmniejszym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  5. Możesz dodać do kompotu z gruszek również jabłka lub śliwki, jeżeli chcesz zagęścić napój.

Zobacz też:
Doskonały kompot ze śliwek na kilka sposobów Orzeźwiający kompot z agrestu