Zapiekane pulpeciki pod beszamelem fot. STOCKFOOD/FREE

Zapiekane pulpeciki pod beszamelem

Do zapiekanki pod beszamelem, zamiast mięsnych kulek, możesz dodać kawałki podsmażonego kurczaka lub ryby. Zestaw je np. z bukietem mrożonych warzyw.
/ 23.02.2011 13:27
Zapiekane pulpeciki pod beszamelem fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie i zapiekanie ok. 85 min * 1 porcja – ok. 520 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 50 dag mielonego mięsa
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- olej
- 60 dag niedużych ziemniaków
- 20 dag pomidorków koktajlowych

Na beszamel:
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1/2 l mleka
- 10 dag żółtego sera
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- szczypiorek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Czosnek dodaj do mięsa z jajkiem i tartą bułką. Masę wyrób, dopraw, uformuj z niej kulki. Obsmaż na oleju. 

2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, osącz. Pomidorki umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki.

3. Mąkę przesmaż na maśle, nie rumieniąc. Rozprowadź mlekiem, gotuj 2–3 min. Sos dopraw, połącz z żółtkiem i ubitym białkiem.

4. Do żaroodpornego naczynia przełóż ziemniaki, pomidorki i mięsne kulki. Zalej beszamelem, posyp startym serem. Zapiekaj 25 min w 190 st. C.

Kulinarne inspiracje - forum >>