Kalafior z sosem beszamelowym

Kalafior umyć, oczyścić. Gotować przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. Następnie odsączyć.
/ 16.10.2006 12:34

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. tartego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • tłuszcz od smarowania naczynia

Sposób przygotowania

Kalafior umyć, oczyścić. Gotować przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. Następnie odsączyć.

Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć.
Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.

Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając.

Sos musi być dość gęsty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polać sosem.

Posypać tartym serem i gałką. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA