Śniadanie w stylu francuskim - na słodko

Na śniadanie zamiast jajka na miękko lub owsianki - croissant albo puszysty deser? Słodkie, typowo francuskie śniadanie teraz zaczyna stawać się modne także w Polsce, a przynajmniej do tego jesteśmy namawiani. Dlaczego warto jeść słodkie śniadanie?
/ 21.03.2013 15:41

Chyba nie ma lepszej pory dnia, na zafundowanie sobie porcji słodyczy, niż poranek. Jeśli dbamy o linię na pewno doskonale wiemy, że jeśli chcemy skusić się na coś słodkiego, powinniśmy to zrobić do godziny 15.00 - przemiana materii jest na tyle szybka, a organizm gotowy do zamiany wszelkich kalorii w potrzebną energię, że odchudzaniu na pewno nie zaszkodzi.

Do śniadań we francuskim stylu szczerze namawia David Gaboriaud – trener kuchni francuskiej i propagator idei slow food. Kulinarne inspiracje kucharz czerpie z Francji, która jest jego ojczyzną i Polski, gdzie mieszka od lat. Prezentujemy garść przepisów, których mieliśmy osobistą i niebywale miłą okazję spróbować - właśnie na śniadanie, w nowo otwartej warszawskiej restauracji Akademia by Borys Szyc. Wszystkie bazują na nowym serku Almette smak gruszkowo-jabłkowy, ale oprócz niego znajdujemy receptury świetnych półproduktów, takich jak domowa granola czy mus śliwkowy.

Pancakes z serkiem, syropem klonowym i orzechami laskowymi

pancakes

Fot. Cruso Public Relations.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem
  • 500 g mąki pszennej 
  • 5 jajek (najlepiej eko)
  • 600 ml mleka 2%
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • Syrop klonowy
  • 4 banany
  • Masło klarowane
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier i szczyptę soli. Cały czas mieszając, wlewamy mleko aż uzyskamy gładką konsystencję. Naleśniki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Do smażenia używamy małej ilości masła. Przekrojone banany układamy na talerzu. Naleśniki smarujemy serkiem, polewamy je syropem klonowym i posypujemy uprażonymi wcześniej orzechami laskowymi.

Zobacz także: Przepis na pyszne świeże croissanty

Tosty francuskie z serkiem i musem śliwkowym

tosty francuskie

Fot. Cruso Public Relations.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 opakowania serka
  • 1 opakowanie chleba tostowego lub Brioche (francuskie ciasto drożdżowe)
  • 4 jajka (najlepiej eko)
  • 0,5 litra mleka 2%
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 opakowanie czarnej herbaty
  • Cukier puder w młynku

Przygotowanie:

Płuczemy śliwki, a następnie gotujemy je w czarnej herbacie do momentu aż staną się miękkie. Wylewamy herbatę i blendujemy same owoce do gładkiej masy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Do przygotowania tostów francuskich najlepiej nadaje się suchy chleb tostowy z poprzedniego dnia. Tosty kroimy na ukos, jedną połówkę smarujemy serkiem Almette i przykrywamy ją drugą połówką. Ubijamy w misce jajka. Do drugiej miski wlewamy mleko. Tosty najpierw zamaczamy w mleku, a następnie w ubitym jajku. Smażymy je na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Tosty posypujemy cukrem pudrem i podajemy na talerzu z musem śliwkowym i odrobiną miodu.

Musli owocowe z puszystym serkiem

mussli

Fot. Cruso Public Relations.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 opakowania serka z gruszką i jabłkiem
  • 2 gęste jogurty (typ bałkański lub grecki)
  • 1 opakowanie musli
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 doniczka mięty
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 4 figi (wcześniej namoczone)
  • ½ cytryny

Przygotowanie:

Serek mieszamy z jogurtem, aby uzyskać gładką konsystencję oraz słodzimy miodem. Kroimy owoce w kostki, figi w paseczki, kropimy sokiem z cytryny. Do szklanki wrzucamy najpierw owoce, potem jogurt, musli i na samą górę kładziemy trochę jogurtu. Dekorujemy listkiem mięty.

Whoopies z serkiem  "a la Tatin"

Whoopies

Fot. Cruso Public Relations.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 opakowania serka
  • 240 g mąki pszennej
  • 0, 5 saszetki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 180 g brązowego cukru (drobny)
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka 2%
  • 1 opakowanie gorzkiego kakao
  • 1 małe opakowanie serka mascarpone

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ucieramy masło z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao (może być bez). Całość delikatnie mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Masę nakładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Do nakładania używamy rękawa cukierniczego, dzięki czemu powstają małe ciasteczka. Pieczemy przez 15 min. Wyciągamy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mascarpone z serkiem. Gotową masę nakładamy na ciasteczko przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy je drugim. Serwujemy po trzy ciasteczka.

Kęski z puszystym serkiem, ricottą oraz domową granolą

Granola

Fot. Cruso Public Relations.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 opakowania serka
  • 250 g ricotty
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g syropu z agawy
  • 1 doniczka melisy
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 l oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Razem z 4-5 łyżkami oliwy z oliwek mieszamy płatki owsiane, płatki migdałowe, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, a następnie wykładamy to na blachę. Wstawiamy do piekarnika w temp. 180°C na 15-20 min do momentu, kiedy mieszanka się skarmelizuje. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób otrzymujemy naszą domową granolę!

Dokładnie mieszamy ricottę z wanilią. W drugiej misce przygotowujemy serek . Na talerzu układamy obok siebie cztery porcje. Dwie z masy ricotta z wanilią i dwie z serka. Do nakładania używamy dwóch łyżek. Kęski posypujemy granolą i dekorujemy listkami melisy.

Zobacz także: Lekkie jak piórko Tiramisu

Krem na śniadanie « a la tiramisu »

tiramisu

Fot. Cruso Public Relations.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 opakowania serka
  • 250 ml śmietany (30% lub 36%)
  • 6 łyżek włoskiego półsłodkiego wina Marsala
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • Kilka biszkoptów do tiramisu
  • 1 młynek przyprawy do dań słodkich (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty) lub 1 opakowanie gorzkiego kakao
  • 1 doniczka mięty ogrodowej

Przygotowanie:

Biszkopty kroimy na pól i nasączamy je winem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wybieramy z niej miąższ. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy do niej wanilię i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. W szklance układamy warstwę nasączonych biszkoptów, a następnie, przy użyciu rękawa cukierniczego, warstwę kremu. Czynność powtarzamy jeszcze raz tak, aby powstały dwie warstwy biszkoptu i masy. Gotowy deser posypujemy mieszanką przypraw do słodkich dań lub kakao i dekorujemy listkiem mięty.

Polecamy: Zwróć uwagę na drugie śniadanie

David Gaboriaud Powyższe przepisy ułożył David Gaboriaud - trener kuchni francuskiej i propagator idei slow food.

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA