Chyba nie ma lepszej pory dnia, na zafundowanie sobie porcji słodyczy, niż poranek. Jeśli dbamy o linię na pewno doskonale wiemy, że jeśli chcemy skusić się na coś słodkiego, powinniśmy to zrobić do godziny 15.00 - przemiana materii jest na tyle szybka, a organizm gotowy do zamiany wszelkich kalorii w potrzebną energię, że odchudzaniu na pewno nie zaszkodzi.
Do śniadań we francuskim stylu szczerze namawia David Gaboriaud – trener kuchni francuskiej i propagator idei slow food. Kulinarne inspiracje kucharz czerpie z Francji, która jest jego ojczyzną i Polski, gdzie mieszka od lat. Prezentujemy garść przepisów, których mieliśmy osobistą i niebywale miłą okazję spróbować - właśnie na śniadanie, w nowo otwartej warszawskiej restauracji Akademia by Borys Szyc. Wszystkie bazują na nowym serku Almette smak gruszkowo-jabłkowy, ale oprócz niego znajdujemy receptury świetnych półproduktów, takich jak domowa granola czy mus śliwkowy.
Pancakes z serkiem, syropem klonowym i orzechami laskowymi
Fot. Cruso Public Relations.
Składniki dla 4 osób:
- 2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem
- 500 g mąki pszennej
- 5 jajek (najlepiej eko)
- 600 ml mleka 2%
- 80 g brązowego cukru
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 4 łyżki orzechów laskowych
- Syrop klonowy
- 4 banany
- Masło klarowane
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier i szczyptę soli. Cały czas mieszając, wlewamy mleko aż uzyskamy gładką konsystencję. Naleśniki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Do smażenia używamy małej ilości masła. Przekrojone banany układamy na talerzu. Naleśniki smarujemy serkiem, polewamy je syropem klonowym i posypujemy uprażonymi wcześniej orzechami laskowymi.
Zobacz także: Przepis na pyszne świeże croissanty
Tosty francuskie z serkiem i musem śliwkowym
Fot. Cruso Public Relations.
Składniki dla 4 osób:
- 2 opakowania serka
- 1 opakowanie chleba tostowego lub Brioche (francuskie ciasto drożdżowe)
- 4 jajka (najlepiej eko)
- 0,5 litra mleka 2%
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- 150 g suszonych śliwek
- 1 opakowanie czarnej herbaty
- Cukier puder w młynku
Przygotowanie:
Płuczemy śliwki, a następnie gotujemy je w czarnej herbacie do momentu aż staną się miękkie. Wylewamy herbatę i blendujemy same owoce do gładkiej masy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Do przygotowania tostów francuskich najlepiej nadaje się suchy chleb tostowy z poprzedniego dnia. Tosty kroimy na ukos, jedną połówkę smarujemy serkiem Almette i przykrywamy ją drugą połówką. Ubijamy w misce jajka. Do drugiej miski wlewamy mleko. Tosty najpierw zamaczamy w mleku, a następnie w ubitym jajku. Smażymy je na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Tosty posypujemy cukrem pudrem i podajemy na talerzu z musem śliwkowym i odrobiną miodu.
Musli owocowe z puszystym serkiem
Fot. Cruso Public Relations.
Składniki dla 4 osób:
- 2 opakowania serka z gruszką i jabłkiem
- 2 gęste jogurty (typ bałkański lub grecki)
- 1 opakowanie musli
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 doniczka mięty
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 4 figi (wcześniej namoczone)
- ½ cytryny
Przygotowanie:
Serek mieszamy z jogurtem, aby uzyskać gładką konsystencję oraz słodzimy miodem. Kroimy owoce w kostki, figi w paseczki, kropimy sokiem z cytryny. Do szklanki wrzucamy najpierw owoce, potem jogurt, musli i na samą górę kładziemy trochę jogurtu. Dekorujemy listkiem mięty.
Whoopies z serkiem "a la Tatin"
Fot. Cruso Public Relations.
Składniki dla 4 osób:
- 2 opakowania serka
- 240 g mąki pszennej
- 0, 5 saszetki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 180 g brązowego cukru (drobny)
- 1 jajko
- 100 ml mleka 2%
- 1 opakowanie gorzkiego kakao
- 1 małe opakowanie serka mascarpone
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ucieramy masło z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao (może być bez). Całość delikatnie mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Masę nakładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Do nakładania używamy rękawa cukierniczego, dzięki czemu powstają małe ciasteczka. Pieczemy przez 15 min. Wyciągamy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mascarpone z serkiem. Gotową masę nakładamy na ciasteczko przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy je drugim. Serwujemy po trzy ciasteczka.
Kęski z puszystym serkiem, ricottą oraz domową granolą
Fot. Cruso Public Relations.
Składniki dla 4 osób:
- 2 opakowania serka
- 250 g ricotty
- 150 g płatków owsianych
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g syropu z agawy
- 1 doniczka melisy
- 1 laska wanilii
- 0,5 l oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Razem z 4-5 łyżkami oliwy z oliwek mieszamy płatki owsiane, płatki migdałowe, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, a następnie wykładamy to na blachę. Wstawiamy do piekarnika w temp. 180°C na 15-20 min do momentu, kiedy mieszanka się skarmelizuje. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób otrzymujemy naszą domową granolę!
Dokładnie mieszamy ricottę z wanilią. W drugiej misce przygotowujemy serek . Na talerzu układamy obok siebie cztery porcje. Dwie z masy ricotta z wanilią i dwie z serka. Do nakładania używamy dwóch łyżek. Kęski posypujemy granolą i dekorujemy listkami melisy.
Zobacz także: Lekkie jak piórko Tiramisu
Krem na śniadanie « a la tiramisu »
Fot. Cruso Public Relations.
Składniki dla 4 osób:
- 2 opakowania serka
- 250 ml śmietany (30% lub 36%)
- 6 łyżek włoskiego półsłodkiego wina Marsala
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- Kilka biszkoptów do tiramisu
- 1 młynek przyprawy do dań słodkich (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty) lub 1 opakowanie gorzkiego kakao
- 1 doniczka mięty ogrodowej
Przygotowanie:
Biszkopty kroimy na pól i nasączamy je winem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wybieramy z niej miąższ. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy do niej wanilię i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. W szklance układamy warstwę nasączonych biszkoptów, a następnie, przy użyciu rękawa cukierniczego, warstwę kremu. Czynność powtarzamy jeszcze raz tak, aby powstały dwie warstwy biszkoptu i masy. Gotowy deser posypujemy mieszanką przypraw do słodkich dań lub kakao i dekorujemy listkiem mięty.
Polecamy: Zwróć uwagę na drugie śniadanie
Powyższe przepisy ułożył David Gaboriaud - trener kuchni francuskiej i propagator idei slow food.