Pora na truskawkę

Pora na truskawkę
Co to za owoc, który jest swoistą bombą witaminową, można podawać go na wykwintnych przyjęciach lub delektować się jego smakiem z domowym zaciszu, właśnie nadchodzi „jego czas”, więc znów zagości na naszych stołach, a przy tym zajadają się nim chyba wszyscy… mowa oczywiście o truskawce!
/ 31.05.2010 14:40
Pora na truskawkę

Chyba oczywistym jest fakt, ile zalet ma jedzenie truskawek. Musimy to wiedzieć, w końcu nasz kraj jest jednym z czołowych producentów tych przepysznych owoców.

To, że możemy cieszyć się smakiem truskawek zawdzięczamy prawdopodobnie skrzyżowaniu dwu gatunków poziomki, co w rezultacie dało truskawkę, jaką znamy dzisiaj, choć po drodze rozszczepiła się jeszcze na ok. 300 odmian.

Ile witamin zmieści się w truskawce?

Truskawki to prawdziwe bomby witaminowe – i to wcale nie z opóźnionym zapłonem – ich korzystny wpływ na nasz organizm zauważyć można niemalże od razu. Wiedzą o tym zwłaszcza panie, które doceniły walory owoców w kosmetyce. Maseczka przyrządzona z dodatkiem truskawek uelastycznia i odżywia cerę, sprawia, że staje się gładka i jedwabista w dotyku. Są tacy, co zażywają kąpieli truskawkowych – kąpiel taka ma jednak istotne wady: im więcej owoców wrzucimy do wanny, tym mniej pozostanie w kuchni…

Truskawki zawierają dużo witaminy C (więcej niż cytryny), A, B1, B2, PP, wapń, fosfor, brom oraz fitocydy, czyli substancje bakteriobójcze. Obniżają także cholesterol i oczyszczają organizm z niebezpiecznych toksyn.

Oprócz smaku ich niewątpliwą zaletą jest niska kaloryczność – kilogram tych pysznych owoców zawiera zaledwie 400 kcal!

Spacer na bazar

Sezon na truskawki jest dosyć krótki, a jak wiadomo owoce najlepiej smakują właśnie w sezonie, zatem nie ma na co czekać – pora odwiedzić najbliższe stoisko z owocami na ulubionym bazarku. Po zakupieniu owoców należy pamiętać, by spożyć je od razu, gdyż nie lubią długiego przechowywania. No ale do tego, by skonsumować je od razu nie trzeba chyba nikogo przekonywać…

Przed jedzeniem pamiętajmy o umyciu owoców. Po umyciu należy je odszypułkować (szypułka w trakcie mycia ochroni owoc przed nadmiernym nasączeniem wodą). Starajmy się nie moczyć ich zbyt długo w wodzie, gdyż tracą wtedy smak. Kto uprawia truskawki na własnym ogródku ten wie, że kiedy spadnie zbyt dużo deszczu owoce nie są tak smaczne i słodkie.

Truskawki nie znoszą długiego przechowywania – szybko fermentują i pleśnieją. Jeśli chcemy zrobić truskawkowe zapasy na zimę, możemy je zamrozić – wówczas zachowają wszystkie swoje walory.

Truskawkowa ozdoba balkonu

Truskawki mają nie tylko wspaniały smak, mogą pełnić funkcję czysto ozdobną. W tym celu wyhodowano odmianę o różowych kwiatach – „Pink panda”. Będzie to oryginalny pomysł na przystrojenie balkonu lub tarasu. Również truskawki w formie najbardziej znanej – a więc krzaki pełne soczystych owoców – uprawiać możemy w donicach na balkonie. Nie potrzebujemy zatem nawet własnego ogródka!

Polecamy: Jak przygotować domowy sorbet

Coś dla podniebienia…

Truskawkowa mizeria

Składniki:
Szklanka truskawek
2 duże ogórki szklarniowe
Kubeczek śmietany

Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić w plasterki, tak samo postąpić z truskawkami. Wymieszać ze śmietaną. Jest to ciekawy pomysł na dodatek do obiadu.


Truskawkowa sałatka z krewetkami

Składniki:
200 g ugotowanego ryżu
100 g krewetek
Seler naciowy
100 ml jogurtu o smaku truskawkowym
Pół kilograma świeżych truskawek
Sałata Cesar
Łyżeczka soku z cytryny
Łyżeczka musztardy

Wykonanie:
Wymieszać ryż z krewetkami i selerem, dodać jogurt wymieszany wcześniej z musztardą oraz sokiem z cytryny. Dodać pokrojone świeże owoce (krojone na pół). Podawać na liściach chrupiącej sałaty.

Konfitura jagodowo-truskawkowa

Składniki:
0.5 kg jagód
1 kg truskawek
0,5 kg cukru żelującego 3:1

Wykonanie:
Truskawki rozgniatamy, łączymy z jagodami oraz cukrem żelującym. Gotujemy ok. 2 minuty i przekładamy do słoików.

Krem truskawkowo-czekoladowy

Składniki:
30 dag truskawek
5 łyżek cukru
Szklanka śmietany 30 %
Budyń czekoladowy
Kilka truskawek do dekoracji

Wykonanie:
Budyń ugotować i przestudzić. Po ostudzeniu ubić mikserem. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru i wymieszać z masą truskawkową. W pucharkach układać warstwami budyń oraz masę. Udekorować owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA