Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki
- 5 dag cukru
- 2 żółtka
- 15 dag kremówki
- 3 łyżki mleka
Na obłożenie:
- 12,5 dag masła
- 15 dag cukru
- łyżeczka cynamonu
- 20 dag nieobranych ze skórki migdałów (mogą być też włoskie orzechy)
- 10 dag biszkoptów
- 3 jajka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placek cynamonowy!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Migdały zmiel.
- Wymieszaj z cynamonem.
- Masło utrzyj z połową cukru, żółtkami, dodaj migdały i pokruszone biszkopty.
- Białka ubij na sztywno z resztą cukru.
- Delikatnie połącz z masą orzechową.
- Średnią prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż do foremki.
- Rozłóż na nim masę.
- Wyrównaj powierzchnię i piecz 45 minut w temperaturze 190°C.
- Ciasto podawaj letnie lub dobrze schłodzone.