Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 wafel,
- 20 dag okrągłych płatków śniadaniowych, np. Nesquik,
- 8 dag miodu,
- 10 dag masła,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 50 ml śmietanki 30%,
- puszka masy kajmakowej (380 g).
Przygotowanie:
Ciasto z płatków śniadaniowych jest aksamitnie czekoladowe i przyjemnie chrupiące. Do jego wykonania możesz użyć gotowej masy kajmakowej albo tej z naszego przepisu na kajmak.
Przygotowanie ciasta nie wymaga pieczenia - wystarczy 20 minut na połączenie wszystkich składników i kilkugodzinne wyczekiwanie w lodówce.
- Do rondla włóż masło, miód, śmietankę i kakao.
- Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i lśniąca. Zdejmij z gazu.
- Do masy kakaowej wsyp 15 dag płatków i mieszaj, aż masa oblepi wszystkie płatki.
- Małą kwadratową foremkę o wymiarach 18 na 18 cm wyłóż przyciętym do tego rozmiaru waflem, a następnie wyłóż na wafel przygotowaną wcześniej masę.
- Rozłóż równomiernie i ugnieć delikatnie łyżką.
- Warstwę kakaową przykryj rozsmarowanym równomiernie na całej powierzchni kajmakiem.
- Całość posyp pozostałymi płatkami i wciśnij je delikatnie dłonią w kajmak.
- Formę z ciastem z płatków śniadaniowych wstaw do lodówki na kilka godzin.
Więcej przepisów na desery z kajmakiem:
Przepis na ciasto kajmakowe
Przepis na ciasto kajmakowo-miodowe
Torcik miodowo-kajmakowy
Przepis na muffinki kajmakowe
Przepis na trufle z kajmaku