Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 70 dag zielonych winogron
Dodatkowo:
- 1/4 butelki białego półsłodkiego wina
- łyżeczka żelatyny bez namaczania
- łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę z winogronami!
- Mąkę, migdały, proszek i cukier posiekaj z masłem.
- Dodaj śmietanę i jajka.
- Zagnieć ciasto.
- Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem i ciastem, tak aby wystawało ok. 1,5 cm poza formę.
- Garść winogron odłóż, resztę rozłóż na cieście.
- Wystające brzegi ciasta załóż na winogrona.
- Piecz przez 15 minut w 200°C, po czym jeszcze 45 minut w temperaturze 180°C.
- Ostudź.
- Wino podgrzej z cukrem i wsyp żelatynę.
- Mieszaj, aż się rozpuści.
- Odłożone winogrona przekrój na pół i połóż na cieście.
- Owoce posmaruj tężejącą winną galaretką.
- Przed ułożeniem owoców posmaruj powierzchnię ciasta ubitym białkiem i lekko oprósz mąką. Dopiero potem wstaw ciasto do pieca. W ten sposób unikniesz zakalca.