Menu na świąteczny obiad - porady

Jak przygotować menu świątecznego spotkania? fot. Fotolia
Postanowiłaś, że w tym roku to ty ugościsz rodzinę podczas świąt Bożego Narodzenia? Podpowiadamy, jak zaplanować świąteczne menu.
/ 21.12.2012 14:13
Jak przygotować menu świątecznego spotkania? fot. Fotolia

Święta to czas niezwykły. Także dla naszych portfeli. Dlatego planowanie świątecznego menu niejedną z nas przyprawia o zawrót głowy. Nie ma się czym martwić! Wystarczy wyznaczyć sobie priorytety, które pomogą nam opracować odpowiedni zestaw dań.

1. Określ, co musi znaleźć się na świątecznym stole.

Wiele z nas powtarza co roku błędy naszych mam i babć i przygotowuje niewiarygodną ilość jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie spożyć podczas świąt. Nawet przy pomocy dalszej rodziny zaproszonej na bożonarodzeniowy obiad czy kolację, duża część potraw po prostu się marnuje. Aby nie wyrzucać bezsensownie jedzenia, już na początku zaplanuj, co konkretnie podasz gościom. Staraj się dopasować potrawy do gustu biesiadników - będziesz mieć pewność, że znikną ze stołu.

2. Określ konkretną ilość i wielkość porcji.

Zamiast zastanawiać się, czy wystarczy Ci jedzenia dla wszytskich, zaplanuj konkretnie ilość porcji danej potrawy, którą zaserwujesz gościom. Biorąc pod uwagę fakt, że na stole oprócz głównego dania pojawią się również przystawki, możesz spokojnie podać mniejsze porcje obiadowe. Dzięki temu każdy z gości będzie miał możiwość skosztowania każdej potrawy, a mimo to nie będzie się czuł przejedzony.

3. Podaj dania z Wigilii.

Większość Polaków uwielbia wigilijne dania - pierogi, śledzie czy ciasta nadają się do spożycia również w pierwszy czy drugi dzień świąt. Przedłużenie wrażeń smakowych, którymi zachwycamy się podczas Gwiazdki z pewnością zostanie pozytywnie odebrane przez Twoich gości.

4. Przygotuj jedno danie - gwóźdź programu.

Zamiast tracić czas na przygotowywanie kilku potraw na ciepło, zaserwuj swoim gościom jedno, ale za to niezwykłe danie. Faszerowana kaczka, schab czy pieczeń idealnie nadają się na tę okazję.

5. Pamiętaj o przetworach.

Przygotowywane jesienią przetwory możesz spokojnie postawić na świątecznym stole - ogórki, grzyby czy sałatki to pyszna i pożywna przekąska.

Redakcja poleca

REKLAMA