Lekkostrawna kolacja na ciepło to idealne rozwiązanie na jesienno-zimowe wieczory. Przygotowałyśmy 5 szybkich i prostych przepisów z łatwo dostępnych składników.
Spis treści:
- Babeczki z brokułem
- Kasza pęczak z warzywami
- Pieczone warzywa z sosem
- Sałatka z kaszą kus kus
- Dorsz pieczony z warzywami
Przepis na babeczki z brokułem
Babeczki z brokułem przygotujesz w kilkanaście minut - z naszego przepisu wychodzi 12 porcji.
Składniki:
- 1 brokuł,
- 2 jajka,
- 3 ziemniaki,
- 1/2 cebuli,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Brokuła podziel na różyczki i wrzuć na osolony wrzątek na 3 minuty.
- W misce utłucz ziemniaki i dodaj posiekaną cebulę.
- Do drugiej miski dodaj jajka, mąkę, śmietanę i przyprawy. Przelej masę do warzyw, dodaj brokuła i napełnij papilotki.
- Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
- Babeczki z brokułów świetnie sprawdzą się również jako śniadanie albo przekąska do pracy.
Przepis na kaszę pęczak z warzywami
Kasza pęczak na długo daje uczucie sytości. Jej smak podkreślą suszone pomidory i odrobina sera feta.
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak,
- 5-6 suszonych pomidorów,
- 50 g sera feta,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka orzeszków pinii,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka suszonego estragonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj suszone pomidory, orzeszki pinii i pokruszony ser feta.
- Dorzuć ugotowana kaszę i wszystkie przyprawy. Smaż przez 2 minuty.
- Podawaj od razu po zdjęciu z patelni.
fot. Kasza pęczak z warzywami/Adobe Stock, manyakotic
Pieczone warzywa z sosem
Tę lekkostrawną kolację na ciepło przygotujesz w zaledwie 10 minut - tyle zajmuje obranie kilku warzyw (jeśli masz te z ekologicznych upraw, możesz je tylko umyć i od razu pokroić bez obierania), skropienie ich oliwą i dodanie kilku przypraw.
Do pieczonych warzyw przygotuj sos - lekkostrawna będzie salsa np. pomidorowa i jogurtowy sos z koperkiem.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 2 ziemniaki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w słupki - wszystkie powinny być mniej więcej tej samej wielkości.
- Przełóż do miski, skrop oliwą, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Przełóż warzywa na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
- Podawaj z ulubionym sosem.
Sałatka z kaszą kuskus
Sałatka z kuskusem to świetni pomysł na lekkostrawną kolację na ciepło, ale z powodzeniem możesz ją przygotować dzień wcześniej i zabrać na lunch do pracy.
Składniki:
- 200 g kaszy kuskus,
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 cukinia,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka garam masala,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i garam masala.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka i podsmaż z każdej strony na złoto.
- Zdejmij mięso z patelni i przesmaż cukinię pokrojoną w półksiężyce.
- Ponownie dodaj kurczaka i całą kaszę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
- Smaż przez chwilę i dodaj natkę pietruszki.
fot. sałatka z kuskusem/Adobe Stock, manyakotic
Dorsz pieczony z warzywami
Ryba, szczególnie ta pieczona, to zawsze dobry pomysł na lekkostrawną kolację na ciepło.
Składniki:
- 2 filety z dorsza,
- 1 marchew,
- biała część pora,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
- świeży koperek,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i pokrój razem z porem na grube plasterki. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na środku ułóż filety z dorsza. Dodaj obrane ząbki czosnku, masło oraz sól i pieprz.
- Nakryj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na 20 minut.
- Podawaj ze świeżym koperkiem oraz ryżem lub ziemniakami.
fot. dorsz pieczony z warzywami/Adobe Stock, vivoo
Czytaj także: