Każda pani domu powinna mieć w swojej kuchni kilka „żelaznych” produktów, dzięki którym potrawy będą tętnić smakami. Jednym z nich jest ciemny krem balsamiczny. Można go kupić we wszystkich większych supermarketach. Krem balsamiczny to nic innego jak zagęszczony moszcz winogronowy, o cierpkim, ale słodkawym smaku. Jego gęsta konsystencja i ciekawy bukiet smakowy sprawiają, że idealnie nadaje się do zdobienia potraw.
Podkreśla włoską urodę
Oto przepis, który świetnie się sprawdza, gdy trzeba przygotować szybką i dobrze wyglądającą kolację :
Potrzebny jest duży talerz, dowolny rodzaj makaronu ugotowanego al dente, garść liści rukoli lub szpinaku, kawałki smażonego kurczaka lub wołowiny, tarty parmezan i oliwa. Na makaron nałóż rukolę bądź świeży szpinak, następnie rozłóż po wierzchu kawałki mięsa, posyp odrobiną parmezanu, skrop oliwą i zrób kilka zygzaków z kremu balsamicznego. Efekt „wow” gwarantowany!
Polecamy : Czym ozdabiano potrawy na dworze wojewody krakowskiego ?
Ożywia zielone sałaty
Gdy twoja sałata wygląda nudno lub gdy za wyjątkiem zieleniny, nie masz żadnych innych warzyw, możesz ozdobić ją kremem balsamicznym, robiąc po wierzchu zygzaki. Ciemnoczekoladowe pasy na jasnozielonych liściach sałaty będą wyglądać bardzo szlachetnie. Efekt wzmocnisz, kładąc najpierw na sałatę kleksy lekko posolonego jogurtu.
Zobacz również : Ocet balsamiczny