Kalafior romanesco - 3 sprawdzone przepisy
Kalafior romanesco to wciąż mało popularna odmiana tego warzywa, a szkoda. Z tych żółtozielonych różyczek można przygotować pyszne sałatki, zupy lub pyszną przekąskę z piekarnika.

Opublikowano: 17.03.2021, 09:26
Reklama
Kalafior romanesco, poza nietypowym wyglądem, ma również wyjątkowy, łagodniejszy, bardziej kremowy i orzechowy smak niż kalafior biały.
Reklama
Romanesco to odmiana, która pochodzi z Włoch - początkowo uprawiano go głównie w okolicach Rzymu, stąd jego nazwa.
Spis treści:
Przepis na sałatkę z kalafiora romanesco
Składniki:
- 1 kalafior romanesco,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 ogórek,
- garść pestek dyni,
- 1 czerwona cebula,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki na dressing: oliwę z sokiem z cytryny oraz tymiankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
- Kalafiora romanesco podziel na małe różyczki i ugotuj na parze.
- Po ugotowaniu przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i cebulę pokrojoną w piórka.
- Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.

fot. Adobe Stock
Przepis na zupę z kalafiora romanesco z pestkami
Składniki:
- 1 kalafior romanesco,
- 8 ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 por,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki masła,
- olej lniany (po łyżeczce na każdy talerz),
- natka pietruszki (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekanego pora i podsmaż. Po 2 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
- Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Zalej wodą, tak by przykryła wszystkie warzywa i ugotuj.
- Kalafiora romanesco pokrój drobno i wrzuć do garnka, gdy ziemniaki będą już miękkie.
- Całość zmiksuj blenderem na gładki krem i dopraw kurkumą i gałką.
- Zupę z kalafiora romanesco podawaj z odrobiną oleju lnianego i posiekaną natką pietruszki.

fot. Adobe Stock
Przepis na pieczonego kalafiora romanesco
Składniki:
- 1 kalafior romanesco,
- 50 g parmezanu,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki.
- W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami.
- Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 30-35 minut.
- Pieczonego kalafiora romanesco podawaj ze świeżym pieczywem albo kaszą.

Reklama
Więcej przepisów na dania z kalafiorem:
Reklama
Reklama
Reklama