Reklama

Kalafior romanesco, poza nietypowym wyglądem, ma również wyjątkowy, łagodniejszy, bardziej kremowy i orzechowy smak niż kalafior biały.

Reklama

Romanesco to odmiana, która pochodzi z Włoch - początkowo uprawiano go głównie w okolicach Rzymu, stąd jego nazwa.

Spis treści:

  1. Sałatka z kalafiora romanesco
  2. Zupa z kalafiora romanesco
  3. Kalafior romanesco pieczony

Przepis na sałatkę z kalafiora romanesco

Składniki:

  • 1 kalafior romanesco,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 ogórek,
  • garść pestek dyni,
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj składniki na dressing: oliwę z sokiem z cytryny oraz tymiankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
  2. Kalafiora romanesco podziel na małe różyczki i ugotuj na parze.
  3. Po ugotowaniu przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i cebulę pokrojoną w piórka.
  4. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
sałatka z romanesco przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na zupę z kalafiora romanesco z pestkami

Składniki:

  • 1 kalafior romanesco,
  • 8 ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki masła,
  • olej lniany (po łyżeczce na każdy talerz),
  • natka pietruszki (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekanego pora i podsmaż. Po 2 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Zalej wodą, tak by przykryła wszystkie warzywa i ugotuj.
  3. Kalafiora romanesco pokrój drobno i wrzuć do garnka, gdy ziemniaki będą już miękkie.
  4. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem i dopraw kurkumą i gałką.
  5. Zupę z kalafiora romanesco podawaj z odrobiną oleju lnianego i posiekaną natką pietruszki.
przepis na zupę z romanesco

fot. Adobe Stock

Przepis na pieczonego kalafiora romanesco

Składniki:

  • 1 kalafior romanesco,
  • 50 g parmezanu,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami.
  3. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 30-35 minut.
  5. Pieczonego kalafiora romanesco podawaj ze świeżym pieczywem albo kaszą.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na dania z kalafiorem:

Reklama
Reklama
Reklama