Suche nasiona roślin strączkowych mają wiele zalet. Zawierają dużo wartościowego białka. Są dość kaloryczne, dzięki czemu szybko zaspokajają głód. Dostarczają błonnika i soli mineralnych. Są bogate w składniki, które obniżają poziom złego cholesterolu i zapobiegają nowotworom. Inną ich zaletą jest trwałość - można je przechowywać nawet rok. Żeby po zjedzeniu potraw z warzywami strączkowymi nie przytrafiły się nam problemy z żołądkiem, trzeba je odpowiednio przyrządzić: najpierw namoczyć (dzięki temu skróci się też czas gotowania), odlać wodę, zalać nową i gotować w garnku z uchyloną pokrywką. Warto je również przyprawić cząbrem, majerankiem lub kminkiem.
Groch - najczęściej kupujemy groch łuskany, żółty lub zielony. Można z niego ugotować pożywną, gęstą zupę, zrobić pastę do pieczywa.
Ciecierzyca - ma lekko orzechowy smak i po ugotowaniu zachowuje jędrność. Sprawdza się jako składnik sałatek, zapiekanek, potraw jednogarnkowych. Robi się z niej purée, nadziewa paszteciki. W Indiach gotuje się ją z ostrymi przyprawami, np. chili, curry.
Soczewica - może być brązowa, zielona, żółta lub czerwona. Ta ostatnia jest bardzo dekoracyjna, ale szybko się rozgotowuje. Brązowa ma delikatny smak i jest jędrna, dobra do potraw mielonych. Soczewica nie wymaga namaczania. Dodaje się ją do zup, sałatek, podaje na obiad z porcją surówki, robi purée. Wzbogaca się nią wegetariańskie pieczywo.
Fasola - jej wielkość i kolor zależą od odmiany. Nadaje się na zupy, potrawy jednogarnkowe, do duszenia w sosie (np. po bretońsku w pomidorowym), z mięsem.
Soja - żółta, czerwona lub czarna. Wymaga długiego gotowania, ma słodkawy smak. Dobra do zup, potraw duszonych, potrawek, sałatek. Można z niej robić nadzienie do pasztecików.
Spróbuj czegoś nowego!
Kotleciki sojowe
- 40 dag soi
- 10 dag płatków owsianych
- cebula
- olej
- jajko
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- tarta bułka
Soję namoczyć, zmienić wodę, ugotować, zemleć,
płatki zalać wrzącą wodą, odstawić, by napęczniały,
cebulę zeszklić na oleju,
soję wymieszać z płatkami, cebulą, jajkiem i natką, przyprawić solą i pieprzem,
formować kotleciki, panierować w tartej bułce, smażyć na oleju.