Jarmuż bogaty w minerały i witaminy wykazuje właściwości antynowotworowe. Chrupiące liście oddzielone od stwardniałej części łodygi idealnie nadają się do przygotowania sałatek z dodatkiem owoców lub mięsa. Zielone koktajle z jarmużu, jabłek oraz kiwi pozwalają zachować zdrowy wygląd skóry. Sprawdź do czego wykorzystać jarmuż, aby smakował wyśmienicie!
Chipsy z jarmużu
Oto składniki na chipsy z jarmużu:
- pęczek jarmużu
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- słodka papryka w proszku
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie oddzielamy liście jarmużu od stwardniałych łodyżek. Następnie myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Układamy kawałki jarmużu na blasze i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Na koniec polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15 minut. Tak przygotowane chipsy z jarmużu są doskonałą przekąską i alternatywą dla tych z ziemniaków.
Sałatka z jarmużu
Oto składniki na sałatkę z jarmużu:
- 2 szklanki migdałów
- sok z cytryny lub limonki
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- pęczek jarmużu
- starty parmezan
Jak zrobić sałatkę z jarmużu?
Migdały prażymy na rozgrzanej i suchej patelni. Następnie siekamy za pomocą noża na mniejsze kawałki. Oliwę z oliwek łączymy z sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście jarmużu oddzielamy od stwardniałej łodyżki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podajemy z wcześniej przygotowanym dressingiem. Posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowana sałatka to doskonały dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie.
Koktajl z jarmużu
Oto składniki na koktajl z jarmużu:
- pęczek jarmużu
- ogórek szklarniowy
- sok z cytryny
- jabłko
- ananas
- kiwi
Jak zrobić koktajl z jarmużu?
Jarmuż dokładnie myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Ogórek kroimy w kostkę. Jabłko, ananas oraz kiwi obieramy dokładnie ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego i dokładnie miksujemy przez około 5 minut. Tak przygotowany koktajl z jarmużu może być podawany jako jedna z 5 porcji warzyw w ciągu całego dnia.