JARMUŻ: chipsy z jarmużu, sałatka z jarmużu i inne

zapomniane_warzywa_i_owoce_jarmuz.jpg fot. Fotolia
Jarmuż to idealny składnik sałatek, zdrowych koktajli czy dań na ciepło z makaronem – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 22.09.2017 13:27
zapomniane_warzywa_i_owoce_jarmuz.jpg fot. Fotolia

Jarmuż bogaty w minerały i witaminy wykazuje właściwości antynowotworowe. Chrupiące liście oddzielone od stwardniałej części łodygi idealnie nadają się do przygotowania sałatek z dodatkiem owoców lub mięsa. Zielone koktajle z jarmużu, jabłek oraz kiwi pozwalają zachować zdrowy wygląd skóry. Sprawdź do czego wykorzystać jarmuż, aby smakował wyśmienicie!

Chipsy z jarmużu

Oto składniki na chipsy z jarmużu:

  • pęczek jarmużu
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka w proszku

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie oddzielamy liście jarmużu od stwardniałych łodyżek. Następnie myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Układamy kawałki jarmużu na blasze i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Na koniec polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15 minut. Tak przygotowane chipsy z jarmużu są doskonałą przekąską i alternatywą dla tych z ziemniaków.

Sałatka z jarmużu

Oto składniki na sałatkę z jarmużu:

  • 2 szklanki migdałów
  • sok z cytryny lub limonki
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek jarmużu
  • starty parmezan

Jak zrobić sałatkę z jarmużu?

Migdały prażymy na rozgrzanej i suchej patelni. Następnie siekamy za pomocą noża na mniejsze kawałki. Oliwę z oliwek łączymy z sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście jarmużu oddzielamy od stwardniałej łodyżki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podajemy z wcześniej przygotowanym dressingiem. Posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowana sałatka to doskonały dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie.

Koktajl z jarmużu

Oto składniki na koktajl z jarmużu:

  • pęczek jarmużu
  • ogórek szklarniowy
  • sok z cytryny
  • jabłko
  • ananas
  • kiwi

Jak zrobić koktajl z jarmużu?

Jarmuż dokładnie myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Ogórek kroimy w kostkę. Jabłko, ananas oraz kiwi obieramy dokładnie ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego i dokładnie miksujemy przez około 5 minut. Tak przygotowany koktajl z jarmużu może być podawany jako jedna z 5 porcji warzyw w ciągu całego dnia.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA