Wielki Post – świetna okazja, by oczyścić organizm!
Dawniej post nie miał zbyt wiele wspólnego z umartwianiem się. Dania postne były sprawdzianem możliwości i wyobraźni wszystkich gotujących. Warto kontynuować tę tradycję, potraktować okres postu jako wyzwanie kulinarne. Polska postna kuchnia ma wszystko, czego potrzebuje, aby zachwycić bogactwem i różnorodnością dań – nabiał, produkty mączne, warzywa i owoce.
Zobacz także: Postne dania do zapiekania
Postne przepisy – przepisy bez mięsa
Zapiekanka z brukselki
20 dag brukselki oczyść i podgotuj, następnie ułóż w małej formie do zapiekania. Łyżkę oleju wymieszaj z 1/2 szklanki mleka i łyżką śmietany 12-proc. Brukselkę zalej sosem,
posyp łyżką tartego ementalera.
Curry z kalafiora
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i plasterek imbiru na łyżeczce oleju. Dodaj 20 dag podzielonego na różyczki kalafiora, 10 dag groszku, łyżeczkę curry, po pół szklanki bulionu warzywnego i mleka. Duś 5 min. Pod koniec gotowania dodaj jeszcze łyżkę śmietany 12-proc. Zjedz z 2 łyżkami ryżu.
Polecamy: Co jeść zamiast mięsa?
Delikatna zupa selerowa
Na łyżeczce oleju podsmaż pokrojoną marchewkę, pietruszkę, białą część pora i 2 łodygi selera naciowego. Zalej warzywa 300 ml wody i gotuj 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę jogurtu, przypraw solą i pieprzem. Na patelni bez tłuszczu usmaż grzanki z kromki chleba graham. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i bazylią.
Sałatka pomidorowo-pieczarkowa w ostrym sosie
Żółtą paprykę i 2 pomidory pokrój w grubą kostkę, natomiast 3 dymki w krążki. Na sos wymieszaj łyżkę octu jabłkowego z łyżeczką oliwy, dodaj odrobinę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj pokrojone warzywa z sosem. 5 ładnych pieczarek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż je na płaskim talerzu. Na pieczarki wyłóż warzywa z sosem. Posyp sałatkę łyżeczką tartego koziego sera.
Naleśniki z sezamem
Do tradycyjnego ciasta naleśnikowego dodaj 20 dag sezamu i usmaż placki. Przygotuj farsz. Soczewicę podgotuj w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć cząstki pieczarek oraz cebulę pokrojoną w półplastry. Wszystko smaż delikatnie, dodając mrożony szpinak i ugotowaną soczewicę. Dopraw przyprawami. Następnie smaruj placki. Tak przygotowane naleśniki przysmaż na oliwie.
Zobacz także: Wielkopostne obyczaje.