Jak przygotować papieską kremówkę?

Wadowicka kremówka, to takie jadał papież po maturze.
Jeśli jesteś z Małopolski i właśnie przyjmujesz rodzinę z północy, zrób na deser papieskie kremówki. To może być twój kulinarny języczek uwagi.
/ 05.09.2010 15:09
Wadowicka kremówka, to takie jadał papież po maturze.

Jest już chyba faktem, że gdy słyszymy słowo kremówka, skojarzenie – papieska – pojawia się u większości z nas. Drobny epizod jednej z papieskich pielgrzymek odmienił znacząco postrzeganie tego popularnego deseru. To dobry przykład, świadczący o tym, jak szczegóły mogą wpływać na nasz punkt widzenia. Warto wykorzystać tę wiedzę podczas podejmowania gości.

Zobacz także: Zygmuntówka

Na ciasto potrzebne ci będzie: 30 dkg mąki krupczatki, 25 dkg margaryny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka octu. Na krem - 3/4 l mleka, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

Robienie ciasta

Wszystkie składniki siekamy na stolnicy, a następnie dzielimy ciasto na 2 części. Pieczemy w prostokątnej formie, każdą osobno. Piekarnik powinien być rozgrzany do 170 stopni. Po 30 minutach ciasto jest gotowe.

Robienie kremu

Pół szklanki mleka, żółtka oraz mąkę miksujemy. Pozostałą część mleka należy zagotować z cukrami i do gotującego się na wolnym ogniu płynu wlewać masę jajeczną. Mieszamy całość, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.

Zobacz także: Wuzetka - symbol Warszawy z czasów PRL

Teraz smarujemy gorącym kremem upieczony placek, na wierzch nakładamy placek drugi i całość schładzamy. Kremówka powinna chłodzić się w lodówce ok. 2 godzin.
Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA