Jak zachować jedzenie po świętach - rady pani domu

Co zrobić z jedzeniem po świętach fot. Fotolia
Co roku obiecujemy sobie. że już na następne święta jedzenia będzie mniej. Na ogół jednak kończy się na deklaracjach...
/ 05.04.2013 09:11
Co zrobić z jedzeniem po świętach fot. Fotolia

Co zrobić z resztkami pieczeni, kapusty czy makaronu do rosołu? Można oczywiście przygotować z nich nowe pyszne potrawy: zapiekanki, paszteciki, sałatki. Jednak wszystkiego nie da się od razu przetworzyć ani zjeść. Oto kilka zasad, które pomogą ci przedłużyć okres przydatności twoich potraw:

  • Czysta lodówka. Niska temperatura chroni żywność przed zepsuciem, ale tylko wtedy, gdy w produktach i wewnątrz lodówki nie ma bakterii. A więc nawet jeśli myłaś ją przed Gwiazdką, po świętach zrób to ponownie. Była przecież ostatnio mocno eksploatowana. Wstaw do niej także spodek z sodą oczyszczoną, która działa bakteriobójczo.
  • Wszystko pod przykryciem. Nie wstawiaj do lodówki potraw na półmiskach ani w salaterkach. Najlepsze do przechowywania są zamykane pojemniki.
  • Rozmieszczenie. Produkty najtrwalsze umieść na półkach przy tylnej ściance, a z przodu te które trzeba zjeść szybko.

Które produkty możesz uratować przed zepsuciem?

  • Ciasto - większość, w tym tort i sernik, możesz zamrozić nawet na 3 miesiące. Szarlotka wytrzyma w lodówce kilka dni. Ciasteczka i pierniki zachowają świeżość nawet do 2 miesięcy w blaszanych pudełkach.
  • Wino - przelej resztki do foremek na lód, włóż do zamrażalnika. Przydadzą się do drinków lub sosów. Sos do naleśników: dodaj do wina odrobinę cukru, cynamonu i goździk. Odparuj 1/3 objętości.
  • Ryby - gotowych dań rybnych nie zamrażaj, przechowuj je w lodówce. Najtrwalsza jest ryba w galarecie i śledzie marynowane – wytrzymają 5–6 dni. Pozostałe potrawy trzeba zjeść w ciągu 3–4 dni.
  • Zupa - bez ziemniaków można przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Zupę z ziemniakami zagotuj, przelej do wyparzonych słoików, zakręć. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki. Wytrzyma 4 dni.
  • Pieczywo - zawiń szczelnie w folię i zamroź. Jeśli przez święta sczerstwiało, rozmrażaj w rozgrzanym piekarniku, lekko skrapiając skórkę wodą. Możesz także je ususzyć i zrobić tartą bułkę.
  • Mięso - pieczeń i inne dania mięsne mogą leżeć w zamrażarce 5–6 miesięcy. W lodówce przechowuj je 3–4 dni. Wędlinę ze sklepu podziel na porcje „na jeden raz”, przechowuj w zamrażarce do miesiąca.

Redakcja poleca

REKLAMA