Składniki:
- 8 jajek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
- 2 łyżki płynnej kremówki
- 2 łyżki kaszy manny
- 20 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3 ugotowane, pokrojone w plasterki białe kiełbasy
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
- Jajka lekko ubij z obiema śmietanami, kaszą i natką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na maśle podsmaż pieczarki, dodaj kiełbasę i smaż kilka minut. Przestudź.
- Okrągłą foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką. Na dnie ułóż pieczarki i kiełbasę. Zalej masą jajeczną. Piecz ok. 45 minut w kąpieli wodnej w temp. 190 stopni, aż masa się zetnie.
- Wyłóż na talerz. Podawaj z ostrą surówką.