Składniki:
- 4 pałeczki z kurczaka
- 4 średnie marchewki
- 20 malutkich ziemniaków
- 8 szalotek lub małych cebulek
- 4–5 łyżek oleju
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- szczypta suszonego rozmarynu
- kieliszek białego wina
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Pałeczki opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Słodką i ostrą paprykę, curry oraz przyprawę do kurczaka wsyp do miseczki, a następnie wymieszaj z olejem. Pastą natrzyj dokładnie pałeczki, włóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki na około godziny.
- Marchewki, ziemniaki i szalotki (lub cebulę) obierz, opłucz. Marchewki przekrój wzdłuż na pół. Przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz solą, szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz szczyptą suszonego rozmarynu.
- Na jarzynach ułóż mięso, polej pozostałym olejem i białym winem. Piecz 45–50 min w temperaturze 190 st. W czasie pieczenia regularnie polewaj mięso powstałym sosem.