Składniki:
- 50 dag wątróbek drobiowych
- 50 dag małych pieczarek
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- pęczek dymki
- szklanka kremówki
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
- 1/4 szklanki koniaku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz biały
Przygotowanie:
- Wątróbki drobiowe dokładnie opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół. Pieczarki wytrzyj wilgotnym papierowym ręcznikiem. Mniejsze pozostaw w całości, większe przekrój na pół. Pomidorki koktaljowe opłucz, osusz, przekrój na pół.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło i olej, przesmaż krótko pieczarki, a gdy puszczą sok, dodaj wątróbki i smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podlej składniki na patelni koniakiem.
- Dodaj pokrojoną na kawałki dymkę i pomidorki. Wlej obie śmietany, oprósz solą i pieprzem. Duś razem jeszcze ok. 5 minut.