Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 pęczki natki pietruszki
- pęczek bazylii
- 1/2 pęczka oregano
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek masła
- 1/2 cukinii
- czerwona i żółta papryka
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- ostra papryka
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Piersi umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w poprzek, tak aby otrzymać 8 kotlecików. Przykryj folią spożywczą i lekko rozbij. Natrzyj solą i pieprzem.
- Zioła oraz czosnek bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z parmezanem i olejem. Pastą posmaruj płaty mięsa i zroluj, tworząc zgrabne roladki. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż na maśle, ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz mniej więcej 15 minut w temp. 200 stopni.
- Groszek gotuj 3 minuty we wrzątku. Cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paski. Warzywa obsmaż na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, dodaj groszek, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę. Smaż razem 10 minut. Roladki pokrój w plastry i podawaj z warzywami.