Ziołowe roladki z piersi z kurczaka - przepis

Ziołowe roladki z kolorową jarzynką z papryki, groszku i cukinii to danie, którym zajadają się zarówno dorośli, jak i dzieci. Zobacz przepis!
/ 04.04.2013 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Ziołowe roladki z piersi z kurczaka - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 1/2 pęczka oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 cukinii
  • czerwona i żółta papryka
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • ostra papryka
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Piersi umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w poprzek, tak aby otrzymać 8 kotlecików. Przykryj folią spożywczą i lekko rozbij. Natrzyj solą i pieprzem.
  2. Zioła oraz czosnek bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z parmezanem i olejem. Pastą posmaruj płaty mięsa i zroluj, tworząc zgrabne roladki. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż na maśle, ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz mniej więcej 15 minut w temp. 200 stopni.
  3. Groszek gotuj 3 minuty we wrzątku. Cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paski. Warzywa obsmaż na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, dodaj groszek, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę. Smaż razem 10 minut. Roladki pokrój w plastry i podawaj z warzywami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA