folia aluminiowa która strona fot. Adobe Stock

Folia aluminiowa - która strona do czego służy

Która strona folii aluminiowej odbija ciepło, a która je pochłania? Jeśli chcesz szybciej upiec potrawę lub uchronić gotowe danie przed utratą ciepła, owiń naczynie błyszczącą stroną do wewnątrz. Błyszcząca strona folii aluminiowej służy do utrzymywania temperatury.
Weronika Kwaśniak / 19.11.2020 10:05
folia aluminiowa która strona fot. Adobe Stock

Folia aluminiowa posiada dwie inne strony - błyszczącą i matową. Każda z nich ma inne zadanie i wbrew pozorom nie jest to wcale kwestia estetyki ani dzieło przypadku. 

Która strona folii aluminiowej utrzymuje ciepło?

Błyszcząca strona folii aluminiowej służy do utrzymywania wysokiej temperatury. To zastosowanie przydaje się więc w 2 sytuacjach.

  • Gdy chcesz upiec danie w piekarniku, przykryj lub owiń potrawę błyszczącą stroną do środka. Dzięki temu ciepło będzie kumulować się wewnątrz, co znacznie skróci czas pieczenia i przyspieszy cały proces. Potrawa będzie też bardziej soczysta, ponieważ woda (sos/sok) nie będzie wyparowywać - zatrzyma się na folii.
  • Jeśli chcesz, aby gotowe danie nie stygło, również owiń je błyszczącą stroną folii aluminiowej do wewnątrz. Powierzchnia zatrzyma ciepło, co sprawi że posiłek dłużej utrzyma wysoką temperaturę i nie ostygnie tak szybko.

Która strona folii aluminiowej odbija ciepło?

Zgodnie z powyższą zasadą, matowa strona folii aluminiowej służy do odbijania ciepła, czyli obniżania temperatury żywności. Dzięki niej produkty dłużej zachowują świeżość, nie obsychają i wolniej się psują.

  • Jeśli chcesz np. zabrać ze sobą kanapki, owiń je w taki sposób, aby matowa strona folii aluminiowej była wewnątrz. Dzięki temu przekąska dłużej zachowa świeżość i nie będzie tak podatna na wysoką temperaturę na zewnątrz.
  • W ten sam sposób postępuj, jeśli chcesz przechować produkty spożywcze w lodówce. Owiń je matową stroną do środka, dzięki czemu nie będą obsychać.

Zobacz więcej ciekawych porad kulinarnych:
Jak suszyć owoce w piekarniku?
Jak zrobić cukier puder?
Jak szybko lepić pierogi?
Jak zabarwić lukier?
Olej po frytkach - czy można ponownie go użyć?
Jak uprażyć orzechy?