Prażenie orzechów na patelni zajmuje dosłownie chwilkę, a znacząco zmienia smak bakalii. Stają się jeszcze bardziej pachnące i „orzechowe". Do prażenia nadają się wszystkie orzechy - włoskie, laskowe, migdały, ziemne, nerkowce.
Uprażone orzechy podkreślą smak kremowych zup - świetnie sprawdzą się jako dodatek do aksamitnej zupy z dyni albo kremu z białych warzyw oraz sałatek na bazie rukoli czy roszponki.
Prażenie orzechów na patelni
Zacznij od porządnego rozgrzania patelni. To nie tylko pozwoli szybciej uprażyć orzechy, ale także sprawi, że stracą mniej cennych składników odżywczych. Rób to zawsze na suchej patelni.
Na gorącą patelnię wrzuć orzechy (mogą być w całości lub przekrojone na mniejsze części - np. migdały w postaci płatków) i delikatnie poruszaj naczyniem - staraj się cały czas kontrolować ich wygląd, szczególnie zwróć uwagę na zabarwienie orzechów - nie mogą się przypalić.
Prażenie trwa zazwyczaj od 30 sekund do 1 minuty, w zależności od rodzaju i wielkości orzechów - prażenie należy przerwać, gdy zacznie się unosić mocno orzechowy zapach.
fot. Adobe Stock
Prażenie orzechów w piekarniku
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Orzechy rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy praż w piekarniku przez około 10 minut cały czas zaglądając, czy są już zrumienione.
Jeśli prażysz orzechy w skórce, w trakcie obróbki zacznie ona odchodzić. Aby ułatwić sobie jej usunięcie, owiń orzechy w ściereczkę i energicznie potrząśnij.
Pomysły na dania z orzechami:
Co zrobić z orzechów laskowych?
Babka czekoladowa z orzechami
Szybkie ciasteczka z orzechami