Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 130 ml mleka,
- 60 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- 200 g masła.
Przygotowanie:
Pączki pieczone w piekarniku to mniej kaloryczna wersja tradycyjnych pączków. Jest świetną propozycją dla tych, które dbają o linię, ale nie chcą całkowicie rezygnować ze słodyczy.
Z naszego ciasta powinno wyjść 35 sztuk mini pączków. Podawaj je oprószone cukrem pudrem albo sauté.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj roztrzepane jajka oraz mleko i zagnieć ciasto.
- Dodaj miękkie masło i wyrabiaj do otrzymania elastycznego ciasta.
- Ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, uformuj z niego niewielkie kuleczki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 28.11.2019 przez Małgorzatę Machnicką.
Więcej przepisów na pączki:
Pączki z serka homogenizowanego - prosty przepis
Pączki serowe w wersji mini