Pączki pieczone - prosty przepis

Pączki pieczone są o wiele mniej kaloryczne niż te tradycyjne, smażone na oleju. Przygotujesz je z mąki, droższy, jajek i mleka.
Małgorzata Machnicka / 28.11.2019 12:50
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki pieczone - prosty przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 130 ml mleka,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczki soli,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła.
Przygotowanie:

Pączki pieczone w piekarniku to mniej kaloryczna wersja tradycyjnych pączków. Świetna propozycja dla tych z was, które dbają o linię, ale nie chcą całkowicie rezygnować ze słodyczy.

Z naszego ciasta powinno wyjść 35 sztuk mini pączków. Podawaj je oprószone cukrem pudrem albo saute.

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj roztrzepane jajka i mleko i zagnieć ciasto.
  3. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj do otrzymania elastycznego ciasta.
  4. Ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, uformuj z niego niewielkie kuleczki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Więcej przepisów na pączki:
Pączki z serka homogenizowanego - prosty przepis
Pączki serowe w wersji mini

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)