Jak przechowywać surowe żółtko?

Jajka możemy przechowywać w lodówce maksymalnie trzy tygodnie. Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, ale go nie eliminuje. Ale co zrobić z surowym żółtkiem, które zostało po wykorzystaniu białka?

Jajka możemy przechowywać w lodówce maksymalnie trzy tygodnie. Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, ale go nie eliminuje. Ale co zrobić z surowym żółtkiem, które zostało po wykorzystaniu białka?

Jeśli wykorzystaliście białka i zostało wam kilka żółtek, nie wyrzucajcie ich. Surowe żółko zachowa świeżość, gdy wrzucimy je do szklanki i polejemy odrobiną wody lub oleju. Oczywiście takie zółtko musi być przechowywane w niskiej temperaturze, należy wiec wsadzic je do lodówki.

Żółtko

Surowe żółtko można również zamrozić, pod warunkiem, żże jest rozbełtane.

Czy wiesz, że kolor zółtka nie ma nic wspólnego z jakością jaja? Blade, żółte czy pomarańczowe świadczą jedynie o rodzaju pokarmu, jaki dostawały kury.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)