Jak obrać egzotyczne owoce - 7 sposobów

Jak obierać egzotyczne owoce fot. Fotolia
Są pyszne, ale nie zawsze wiemy, jak je obrać, podzielić, oddzielić miąższ od skórki. Podpowiadamy jak to zrobić!
Małgorzata Świgoń / 30.01.2015 09:43
Jak obierać egzotyczne owoce fot. Fotolia

Jak obierać egzotyczne owoce?


1. Granat

Najsmaczniejszy jest duży owoc ze lśniącą i gładką skórką. Dojrzały owoc przekrój w poprzek na pół. Nasiona otoczone miąższem można wyjąć łyżeczką, ale wygodniej jest opukać skórkę łyżeczką, a potem lekko ją zgniatać nad miską. Pestki granatu same wypadną.

Zobacz:


2. Karambola

Powinna być jędrna o intensywnej barwie i lekko brązowym zabarwieniu w narożach "żeber". Owoc karamboli dokładnie umyj i pokrój w plasterki lub w kostkę.


3. Kasztan jadalny

Wybierz twarde, lśniące, ciemnobrązowe i ciężkie owoce. Owoce umyj, osusz, gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 30 minut. Skórkę usuń po ugotowaniu lub upieczeniu. Nie zwlekaj z tym, bo kasztany mogą nabrać  gorzkiego smaku.

Zobacz:


4. Kokos

Przed zakupem potrząśnij owocem, by sprawdzić czy wewnątrz przelewa się sok. Najsmaczniejszy miąższ mają bowiem owoce pełne płynu. Metalowym szpikulcem przebij wgłębienia, które każdy owoc ma u nasady (zwykle są trzy). W tych miejscach skorupa jest cieńsza. Wylej ze środka sok. Rozbij owoc młotkiem, by wydostać miąższ. Możesz zetrzeć go na wiórki.

Zobacz:


5. Liczi

Najlepsze są owoce o żywej barwie i jędrnej, nie wysuszonej skórce. U dojrzałych liczi  skórka jest matowa, czerwonobrązowa, z lekko spłaszczonymi brodawkami.Łamliwą skórkę łatwo rozłupiesz palcami. Uważaj, by nie uszkodzić delikatnego miąższu. Najlepiej małym nożykiem natnij skórkę na krzyż na spiczastym końcu owocu i delikatnie ją zdejmij. Następnie przekrój miąższ i usuń małą pestkę, która znajduje się w środku.


6. Mango

Najsmaczniejsze są dość twarde owoce o lśniącej skórce. W temperaturze pokojowej owoc szybko zmięknie. Miąższ mango wraz ze skórką odkrój ostrym nożem tuż przy pestce (najpierw jedną połowę, potem drugą). Następnie natnij go w kostkę aż do skórki i naciskając dwoma kciukami na skórkę wypychnij do góry. Odkrój nożem od skórki.

Zobacz:


7. Melon

Dojrzały owoc wydziela wyraźny aromat. Opukiwany wydaje głuchy odgłos. Owoc melona przekrój na pół  i łyżką usuń pestki. Następnie połówki podziel na ćwiartki lub ósemki i obierz ze skórki. Obrany miąższ pokrój na plasterki.

Zobacz:

Redakcja poleca

REKLAMA