Ciasto szachownica z kokosem

Smaczny i aromatyczny krem do tego ciasta zrobisz na bazie budyniu śmietankowego
/ 12.11.2012 06:12
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto szachownica z kokosem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • kieliszek rumu
  • cytryna
  • sól

Krem śmietankowy:

  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • 0,4 l  mleka

Do nasączenia:

  • 100 ml słodkiego naparu aromatycznej herbaty
  • 100 ml słodkiego naparu kawy
  • wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i 6 łyżkami ciepłej wody. Dodaj obie mąki i szczyptę soli. Wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części.  Do połowy domieszaj kakao, rum i 1/2 ubitych na pianę białek. Do drugiej połowy dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz resztę piany z białek. Ciemne i jasne ciasto włóż do 2 małych foremek keksowych. Piecz 30 min (180 st.). Wyjmij, ostudź. Oba ciasta przekrój wzdłuż na pół. Ciemne skrop kawą, a jasne herbatą.
  2. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń. Ostudź, schłodź. Masło zmiksuj z cukrem i dodawanym po łyżce budyniem. Zlep kremem pokrojone kawałki ciasta, tak aby kolory układały się w szachownicę. Wierzch i boki posmaruj kremem i obsyp wiórkami kokosowymi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA