Składniki:
- 6 dużych jajek
- 20 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 2 łyżki ciemnego kakao
- kieliszek rumu
- cytryna
- sól
Krem śmietankowy:
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- budyń śmietankowy z cukrem
- 0,4 l mleka
Do nasączenia:
- 100 ml słodkiego naparu aromatycznej herbaty
- 100 ml słodkiego naparu kawy
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i 6 łyżkami ciepłej wody. Dodaj obie mąki i szczyptę soli. Wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Do połowy domieszaj kakao, rum i 1/2 ubitych na pianę białek. Do drugiej połowy dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz resztę piany z białek. Ciemne i jasne ciasto włóż do 2 małych foremek keksowych. Piecz 30 min (180 st.). Wyjmij, ostudź. Oba ciasta przekrój wzdłuż na pół. Ciemne skrop kawą, a jasne herbatą.
- Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń. Ostudź, schłodź. Masło zmiksuj z cukrem i dodawanym po łyżce budyniem. Zlep kremem pokrojone kawałki ciasta, tak aby kolory układały się w szachownicę. Wierzch i boki posmaruj kremem i obsyp wiórkami kokosowymi.