kurki w śmietanie fot. Adobe Stock

Przepis na kremowe kurki duszone w śmietanie

To szybkie i proste danie - wystarczy bulion, grzyby i śmietana. Poznaj metody, aby kurki w śmietanie nie były gorzkie pod uduszeniu.
/ 20.05.2015 09:35 / aktualizacja: 26.08.2019 15:19
kurki w śmietanie fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Kurki w śmietanie
  2. Z kurczakiem
  3. Jak je smażyć, aby nie były gorzkie?

Kurki w śmietanie

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek,
  • cebula,
  • świeże liście pietruszki, posiekane,
  • 1-2 łyżki masła
  • ok. 120 ml kwaśnej śmietany 22%,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Oczyść i opłucz kurki z piasku.
  2. Pokrój większe egzemplarze.
  3. Obierz cebulę i posiekaj. Zeszklij na maśle.
  4. Do zeszklonej na maśle cebuli dodaj kurki.
  5. Gdy puszczą sok, dolej śmietanę.
  6. Wrzuć pietruszkę, sól i pieprz.
  7. Podawaj do dań głównych lub świeżego, białego chleba.

Kurki duszone w śmietanie
fot. Adobe Stock

Z kurczakiem

Składniki:

  • 300 g pieprznika jadalnego,
  • pierś z kurczaka lub polędwiczki,
  • opakowanie śmietanki 30%,
  • bulion drobiowy,
  • szczypta soli,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta pieprzu,
  • biała cebula.

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oliwie z oliwek. Włóż kurki.
  3. Zalej bulionem wymieszanym ze śmietaną, aby nie zwarzyła się.
  4. Dodaj kawałki kurczaka i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
  5. Podawaj z makaronem lub kurczakiem.

Jak smażyć kurki, aby nie były gorzkie?

Zobacz, jak wydobyć najlepszy smak ulubionych grzybów tuż po zebraniu:

  • dodaj posiekaną cebulę - podkreśli charakterystyczny smak kurek i podbije leśny aromat
  • nie bój się przysmażyć ich tak, aby była złota skorupka - nada smak sosom, zupie krem lub makaronom
  • nie dodawaj czosnku - istnieje ryzyko, że wydobędzie gorzki smak i zdominuje całą potrawę

Zobacz też:
Jak wybrać najlepszą suszarkę do grzybów? Test redakcji Sprawdzone przepisy na risotto z grzybami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)