Spis treści
Kurki w śmietanie
Składniki:
- 200 g świeżych kurek,
- cebula,
- świeże liście pietruszki, posiekane,
- 1-2 łyżki masła
- ok. 120 ml kwaśnej śmietany 22%,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
- Oczyść i opłucz kurki z piasku.
- Pokrój większe egzemplarze.
- Obierz cebulę i posiekaj. Zeszklij na maśle.
- Do zeszklonej na maśle cebuli dodaj kurki.
- Gdy puszczą sok, dolej śmietanę.
- Wrzuć pietruszkę, sól i pieprz.
- Podawaj do dań głównych lub świeżego, białego chleba.
fot. Adobe Stock
Z kurczakiem
Składniki:
- 300 g pieprznika jadalnego,
- pierś z kurczaka lub polędwiczki,
- opakowanie śmietanki 30%,
- bulion drobiowy,
- szczypta soli,
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- szczypta pieprzu,
- biała cebula.
Przygotowanie
- Kurki dokładnie opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oliwie z oliwek. Włóż kurki.
- Zalej bulionem wymieszanym ze śmietaną, aby nie zwarzyła się.
- Dodaj kawałki kurczaka i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Podawaj z makaronem lub kurczakiem.
Jak smażyć kurki, aby nie były gorzkie?
Zobacz, jak wydobyć najlepszy smak ulubionych grzybów tuż po zebraniu:
- dodaj posiekaną cebulę - podkreśli charakterystyczny smak kurek i podbije leśny aromat
- nie bój się przysmażyć ich tak, aby była złota skorupka - nada smak sosom, zupie krem lub makaronom
- nie dodawaj czosnku - istnieje ryzyko, że wydobędzie gorzki smak i zdominuje całą potrawę
Zobacz też:
Jak wybrać najlepszą suszarkę do grzybów? Test redakcji Sprawdzone przepisy na risotto z grzybami