fot. Fotolia
Odmiany mandarynek
- Klementynka – stanowi skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą, zawiera małą ilość pestek, pochodzi z Algierii i nazywana jest od imienia francuskiego członka zakonu La Trappe, Pčra Clément. Przoduje w popularności i uprawie na całym świecie. Krajami dostawczymi tej odmiany są przede wszystkim: Hiszpania, Maroko, Algieria, Włochy, Izrael i Turcja. Mandarynki tej odmiany najlepszej jakości pochodzą z regionów wschodniego wybrzeża Maroko.
- Satsuma – istnieje ponad 100 odmian satsumy, różniących się od siebie czasem dojrzewania, kształtem i aromatem. Krzewy rosną na terenach klimatu tropikalnego, ale rozwijają się lepiej w chłodniejszym klimacie subtropikalnym. Jej owoce dojrzewają wcześniej niż owoce innych mandarynek. W ogóle nie ma pestek.
- Tangerynka – pierwotnie pochodzi z Laosu i Chin. Charakterystyczna dla niej jest odstająca od miąższu skórka. Z wyglądu przypomina owoce satsuma, lecz w przeciwieństwie do nich ma pestki. Skórka tej odmiany jest cieńsza, owoc czerwony, a smak bardziej cierpki.
- Tangela – powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Cechą charakterystyczną dla tej mandarynki są bardzo słodkie i soczyste owoce z gorzkim posmakiem oraz łatwe oddzielanie się skórki od segmentów miąższu.
Jak kupować mandarynki?
Jeśli kupujesz mandarynki w sklepie, sprawdź jak są przechowywane.
Nie powinny stać w cieple, bo wtedy błyskawicznie pleśnieją! Wybieraj nieuszkodzone i intensywnie wybarwione. Sprawdź w dłoni ciężar mandarynki – im cięższa, tym lepsza.
Przechowywanie mandarynek
Owoce mogą być przechowywane przez około tydzień w lodówce bez zmian wartości odżywczych (a jeśli skórka jest nieuszkodzona, mogą leżeć w niej nawet 2 tygodnie).
Nigdy nie myj mandarynki przed włożeniem do lodówki.
Zobacz też: Ciasto mandarynkowe - przepis
Zimowa jaglanka z mandarynkami i daktylami
Składniki na 2 porcje:
- 2/3 suchej szklanki kaszy jaglanej;
- 2 szklanki wody;
- 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego;
- 4 daktyle;
- szczypta cynamonu;
- 1/2 łyżeczki zielone strąki kardamonu;
- szczypta soli;
- 3 mandarynki obrane ze skórki i z białych błon.
Przygotowanie:
Kaszę oczyszczoną i przebraną wsyp na rozgrzaną patelnię. Mieszaj. Gdy ziarenka nabiorą koloru, przesyp je do garnka z wodą, sokiem, daktylami, kardamonem. Doprowadź do wrzenia. Gdy kasza wchłonie wodę i sok, wyrzuć kardamon, dodaj mandarynki i posyp cynamonem. Możesz dodać łyżeczkę masła albo oleju lnianego lub pokruszonych pistacji.
Wartość odżywcza:
- energia 210 kcal;
- tłuszcze 1g;
- 40 mg sodu,
- węglowodany 43g (5 g błonnika, cukru 18 g),
- 5 g białka.
Zobacz też: Czy mandarynki chronią przed rakiem?