Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej białej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham
- 10 g drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- letnia woda
- płaska łyżeczka soli
-
3 łyżki oliwy z oliwek
[CMS_PAGE_BREAK]
Na farsz:
- 15 g suszonych podgrzybków
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 25 dag
- pieczarek
- 25 dag boczniaków
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na calzone z grzybami!
[CMS_PAGE_BREAK]
- Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanki letniej wody.
- Wymieszaj z mąką białą i razową, dodaj sól i oliwę.
- Zarób, dolewając taką ilość ciepłej wody, by uzyskać elastyczne, miękkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Grzyby suszone posiekaj i gotuj w lekko osolonym mleku.
- Cebulę pokrój w plasterki i wrzuć na rozgrzaną oliwę z masłem.
- Dodaj sól, pieprz i duś pod przykryciem kilka minut.
- Pieczarki i boczniaki pokrój w plasterki i dorzuć do cebuli.
- Dodaj też odsączone podgrzybki.
- Całość duś przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, ostudź.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na kawałki.
- Każdy rozwałkuj, podsyp mąką.
- Na środek placka połóż farsz, brzeg posmaruj wodą, złóż na pół i zlep.
- Wierzch calzone natnij w kilku miejscach i piecz przez 15-20 min w temperaturze 200 st. C.