Cykoria to bogactwo witamin i minerałów. Prażony korzeń cykorii jest suszony i podawany w postaci proszku – idealnie zastępuje kawę, a smakuje równie doskonale! Łódeczki nadziane serem, warzywami i owocami możemy podawać na zimno lub zapieczone z dodatkiem prażonych orzechów. Sprawdź nasze pomysły na przygotowanie cykorii!
Kawa z cykorii
Oto składniki na kawę z cykorii:
- susz prażonej cykorii
- mielona gałka muszkatołowa
- łyżka kakao
- szczypta soli
- łyżka cukru
- pół łyżeczki masła
Jak zrobić kawę z cykorii?
Susz prażonej cykorii mieszamy z mieloną gałką muszkatołową i kakao. Zalewamy wrzątkiem i doprawiamy odrobiną soli i cukru. Na koniec roztapiamy małą ilość masła i dolewamy do kawy. Tak przygotowaną możemy podawać do śniadania lub podwieczorku.
Cykoria zapiekana
Oto składniki na zapiekaną cykorię:
- średnie jabłko
- kawałek gorgonzoli
- 3-4 łodygi selera naciowego
- sok z cytryny
- 3 łyżeczki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść orzechów
Jak zrobić zapiekaną cykorię?
Na początku obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie kroimy seler na mniejsze kawałki. Orzechy podprażamy na suchej patelni i siekamy za pomocą noża. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z odrobiną majonezu, startego sera, szczypta pieprzu i soli. Nadzienie przekładamy do łódeczek z cykorii. Następnie zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza w piekarniku. Tak przygotowane łódeczki z cykorii serwujemy zarówno jako przystawkę lub na kolację.
Surówka z cykorii
Oto składniki na surówkę z cykorii:
- pół szklanki śmietany
- sok z cytryny
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- 2-3 cykorie
- średnia gruszka
Jak zrobić surówkę z cykorii?
Przygotowujemy dressing na bazie śmietany, soku z cytryny, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek. Cykorie dokładnie myjemy i szatkujemy. Następnie Obieramy gruszkę ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wszystko dokładnie mieszamy i układamy na talerzu. Na koniec polewamy dressingiem i serwujemy do obiadu.