Co zrobić z mięsa z rosołu? Pomysłów jest nieskończenie wiele. Rosół w polskich domach najczęściej przygotowywany jest na bazie mięsa z kurczaka lub indyka, czasami z dodatkiem wołowiny.
Mięso z rosołu najłatwiej jest po prostu zmielić i wykorzystać jako nadzienie do pierogów, knedli, naleśników, krokietów. Świetnie nadaje się również na aromatyczny i wilgotny pasztet lub jako smarowidło do chleba.
Spis treści:
- Zapiekanka z mięsa z rosołu
- Nadzienie do pierogów lub naleśników
- Smarowidło z mięsa z rosołu
- Pasztet z mięsa z rosołu
Zapiekanka z mięsa z rosołu
Zapiekanka z mięsa z rosołu to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podawaj do niej świeżą sałatkę z pomidorów.
Składniki:
- 500 g mięsa drobiowego z rosołu,
- 200 g makaronu penne,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 50 ml śmietany 30%,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, pomidory i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch wyłóż makaron i zalej całość wymieszaną śmietanką z jajkiem. Na wierzch zetrzyj parmezan.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 20 minut.
Nadzienie do pierogów lub naleśników
Tradycyjny farsz do pierogów to właśnie gotowane mięso z rosołu. Najlepiej sprawdza się mieszanka mięsa z kurczaka z wołowiną.
Składniki:
- mięso wołowego i drobiowe z rosołu,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso (drobiowe bez skóry, wołowe z tłuszczem) razem z cebulą i czosnkiem zmiel w maszynce.
- Do masy dodaj jajko i dopraw ją solą oraz pieprzem.
- Jeśli pozostały ci również warzywa z rosołu, możesz wzbogacić nimi farsz i dodać do zmielenia.
fot. Pierogi z mięsem z rosołu/Adobe Stock, myviewpoint
Smarowidło z mięsa z rosołu
Smarowidło do chleba domowej roboty zachwyci każdego domownika. Dopraw je tymiankiem i słodką papryką.
Składniki:
- mięso z rosołu, najlepiej drobiowe,
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 5 suszonych grzybów,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, często mieszaj i smaż minutę.
- Mięso posiekaj. Przełóż do wysokiego naczynia, dodaj marchewkę, cebulę z czosnkiem, grzyby i przecier. Zmiksuj na gładko.
Pasztet z mięsa z rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu jest idealnie wilgotny i delikatny. Jego smak podkreśli gałka muszkatołowa i estragon.
Składniki:
- 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 duża cebula,
- 4 jajka,
- 6 łyżek bułki tartej,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka estragonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso oddziel od kości. Zmiel w maszynce razem z warzywami.
- Dodaj jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, estragon i wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt ścisła, możesz dodać kilka łyżek rosołu.
- Prostokątną formę natłuść olejem, wysyp bułką tartą i przełóż do niej masę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 90 minut.
- Pasztet z mięsa z rosołu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
fot. Pasztet z mięsa z rosołu/Adobe Stock,5ph
Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z mięsa z rosołu: