Co zrobić z mięsa z rosołu? 11 przepisów

Co zrobić z mięsa z rosołu fot. Adobe Stock, dominikab
Z mięsa z rosołu możesz zrobić nie tylko nadzienie do pierogów. Przygotujesz z niego również pyszne smarowidło do chleba i zapiekankę na obiad dla całej rodziny.
Małgorzata Machnicka / 09.11.2021 15:33
Co zrobić z mięsa z rosołu fot. Adobe Stock, dominikab

Co zrobić z mięsa z rosołu? Pomysłów jest nieskończenie wiele. Rosół w polskich domach najczęściej przygotowywany jest na bazie mięsa z kurczaka lub indyka, czasami z dodatkiem wołowiny. 

Mięso z rosołu najłatwiej jest po prostu zmielić i wykorzystać jako nadzienie do pierogów, knedli, naleśników, krokietów. Świetnie nadaje się również na aromatyczny i wilgotny pasztet lub jako smarowidło do chleba.

Spis treści:

  1. Zapiekanka z mięsa z rosołu
  2. Nadzienie do pierogów lub naleśników
  3. Smarowidło z mięsa z rosołu
  4. Pasztet z mięsa z rosołu

Zapiekanka z mięsa z rosołu

Zapiekanka z mięsa z rosołu to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podawaj do niej świeżą sałatkę z pomidorów.

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego z rosołu,
  • 200 g makaronu penne,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 50 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, pomidory i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Na wierzch wyłóż makaron i zalej całość wymieszaną śmietanką z jajkiem. Na wierzch zetrzyj parmezan.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 20 minut.

Nadzienie do pierogów lub naleśników

Tradycyjny farsz do pierogów to właśnie gotowane mięso z rosołu. Najlepiej sprawdza się mieszanka mięsa z kurczaka z wołowiną. 

Składniki:

  • mięso wołowego i drobiowe z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso (drobiowe bez skóry, wołowe z tłuszczem) razem z cebulą i czosnkiem zmiel w maszynce.
  2. Do masy dodaj jajko i dopraw ją solą oraz pieprzem.
  3. Jeśli pozostały ci również warzywa z rosołu, możesz wzbogacić nimi farsz i dodać do zmielenia.

przepis na pierogi z mięsa z rosołufot. Pierogi z mięsem z rosołu/Adobe Stock, myviewpoint

Smarowidło z mięsa z rosołu

Smarowidło do chleba domowej roboty zachwyci każdego domownika. Dopraw je tymiankiem i słodką papryką.

Składniki:

  • mięso z rosołu, najlepiej drobiowe,
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5 suszonych grzybów,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, często mieszaj i smaż minutę.
  3. Mięso posiekaj. Przełóż do wysokiego naczynia, dodaj marchewkę, cebulę z czosnkiem, grzyby i przecier. Zmiksuj na gładko.

Pasztet z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu jest idealnie wilgotny i delikatny. Jego smak podkreśli gałka muszkatołowa i estragon.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 duża cebula,
  • 4 jajka,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka estragonu,
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oddziel od kości. Zmiel w maszynce razem z warzywami.
  2. Dodaj jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, estragon i wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt ścisła, możesz dodać kilka łyżek rosołu. 
  3. Prostokątną formę natłuść olejem, wysyp bułką tartą i przełóż do niej masę.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 90 minut.
  5. Pasztet z mięsa z rosołu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

przepis na pasztet z mięsa z rosołufot. Pasztet z mięsa z rosołu/Adobe Stock,5ph

Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z mięsa z rosołu:

Rosół z kaczki - tradycyjny przepis
Rosół z kaczki - tradycyjny przepis
Rosół z kaczki to tradycyjna polska zupa, którą można podawać z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Dowiedz się, jak zrobić pyszny i zdrowy rosół z kaczki.
Pasztet - 20 najlepszych przepisów
Pasztet - 20 najlepszych przepisów
Najpopularniejszą wersją przygotowywania pasztetu jest ten pieczony w formie i podawany w jednym kawałku. Najczęściej doprawiony jest gałką muszkatołową, cząbrem, tymiankiem i pieprzem.
PIEROGI Z MIĘSEM: przepis na pierogi z mięsem
PIEROGI Z MIĘSEM: przepis na pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Farsz możesz dodatkowo wzbogacić np. pieczarkami!
Rosół z pulpetami - przepis składniki i przygotowanie
Rosół z pulpetami - przepis składniki i przygotowanie
Mało znane danie kuchni staropolskiej!
Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Rosół z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie
Smaczna alternatywa dla rosołu z makaronem.
Rosół - przepis Magdy Gessler
Rosół - przepis Magdy Gessler
Warto wzbogacić go subtelną nutą żurawiny!
Naleśniki z mięsem
Naleśniki z mięsem
Nietypowy pomysł na naleśniki - idealne danie obiadowe.

Redakcja poleca

REKLAMA