Co trzeba wiedzieć o mrożeniu kalafiora?

Ziemniaczki z kalafiorem to kolejna smaczna wariacja wegetariańska
Zdarzyło ci się, że musisz nagle wyjechać, a na półce w kuchni leży piękny, biały kalafior, który po twoim powrocie będzie już tylko zwiędniętym kalafiorem? Nie martw się – jest sposób na to, aby zachował kolor. Co musisz wiedzieć o mrożeniu kalafiora?
/ 06.08.2010 12:51
Ziemniaczki z kalafiorem to kolejna smaczna wariacja wegetariańska

Jeśli wyjeżdżasz na krótko, podziel kalafior na różyczki, zblanszuj go i osusz, a następnie przełóż do woreczka z suwakiem i włóż do lodówki. Jeśli wyjeżdżasz na trochę dłużej – tak przygotowanego kalafiora włóż do zamrażalnika.

Blanszowanie zapobiega czernieniu kalafiora. Jeśli włożysz warzywo do zamrażalnika bez jego wcześniejszego obgotowania, sczernieje. Podobnie postępuj z brokułami.

Polecamy: Jak szybko ugotować kalafiora?

Zobacz także: Jak mrozić letnie pomidory na pomidorówkę?

Redakcja poleca

REKLAMA