Zapraszamy do kulinarnych przeżyć z We-Dwoje.pl. Jeżeli jesteś smakoszem, lubisz gotować i zaskakiwać bliskich nowymi potrawami, to odwiedzaj na bieżąco Kulinarne spotkania z We-Dwoje.pl. Znajdziesz tu wiele ciekawych pomysłów na oryginalne ucztowanie, wraz z dokładnym instruktażem, krok po kroku, jak przyrządzać smaczne potrawy z kuchni całego świata, wykwintne przekąski i zniewalające drinki.
Kuchnią meksykańską zatem rozpoczynamy wielki cykl gotowania z We-Dwoje.pl.
Kuchnia meksykańska należy do najbardziej pikantnych i aromatycznych kuchni świata, głównie dzięki obowiązkowej przyprawie chili. Łączy elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Zielone i czerwone pomidory, fasola, kukurydza, ostra papryka - to podstawy kuchni mexico.
Zapraszamy więc do gotowania. Dziś Chili con carne.
Choć klasyczne Chili con carne to danie z mielonego mięsa z fasolą, papryką i chilli, to my jednak postanowiliśmy trochę zmodyfikować przepis i przyrządzić potrawę na swój, indywidualny sposób.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 3 kolorowe papryki
- pomidory w puszcze w zalewie z czosnkiem
- pół litra bulionu drobiowego
- papryka chili, ew. papryczki jalapenos
Sposób przyrządzenia:
Bulion wlewamy na patelnię.
Po zagotowaniu wrzucamy mięso. Gotujemy do miękkości.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je i wrzucamy pokrojone w paski papryki.
Gdy papryki będą już miękkie dodajemy pomidory w zalewie.
Następnie wrzucamy do nich odsączoną fasolę i kukurydzę.
Po kilku minutach dodajemy mięso i przyprawiamy całość chili.
Chili con carne można podawać z ryżem, albo ze świeżym pieczywem, np. bagietką.
Smacznego!
fot. Magda Balul