Chili con carne - Kuchnia meksykańska

Zapraszamy do kulinarnych przeżyć z We-Dwoje.pl. Jeżeli jesteś smakoszem, lubisz gotować i zaskakiwać bliskich nowymi potrawami, to odwiedzaj na bieżąco Kulinarne spotkania z We-Dwoje.pl. Znajdziesz tu wiele ciekawych pomysłów na oryginalne ucztowanie, wraz z dokładnym instruktażem, krok po kroku, jak przyrządzać smaczne potrawy z kuchni całego świata, wykwintne przekąski i zniewalające drinki.
/ 26.05.2010 08:10

Zapraszamy do kulinarnych przeżyć z We-Dwoje.pl. Jeżeli jesteś smakoszem, lubisz gotować i zaskakiwać bliskich nowymi potrawami, to odwiedzaj na bieżąco Kulinarne spotkania z We-Dwoje.pl. Znajdziesz tu wiele ciekawych pomysłów na oryginalne ucztowanie, wraz z dokładnym instruktażem, krok po kroku, jak przyrządzać smaczne potrawy z kuchni całego świata, wykwintne przekąski i zniewalające drinki.

Kuchnią meksykańską zatem rozpoczynamy wielki cykl gotowania z We-Dwoje.pl.

Kuchnia meksykańska należy do najbardziej pikantnych i aromatycznych kuchni świata, głównie dzięki obowiązkowej przyprawie chili. Łączy elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Zielone i czerwone pomidory, fasola, kukurydza, ostra papryka -  to podstawy kuchni mexico.

Zapraszamy więc do gotowania. Dziś Chili con carne.

Choć klasyczne Chili con carne to danie z mielonego mięsa z fasolą, papryką i chilli, to my jednak postanowiliśmy trochę zmodyfikować przepis i przyrządzić potrawę na swój, indywidualny sposób.



Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 kolorowe papryki
  • pomidory w puszcze w zalewie z czosnkiem
  • pół litra bulionu drobiowego
  • papryka chili, ew. papryczki jalapenos

Sposób przyrządzenia:

Bulion wlewamy na patelnię.



Po zagotowaniu wrzucamy mięso. Gotujemy do miękkości.

Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je i wrzucamy pokrojone w paski papryki.

Gdy papryki będą już miękkie dodajemy pomidory w zalewie.

Następnie wrzucamy do nich odsączoną fasolę i kukurydzę.

Po kilku minutach dodajemy mięso i przyprawiamy całość chili.

Chili con carne można podawać z ryżem, albo ze świeżym pieczywem, np. bagietką.

Smacznego!

fot. Magda Balul

Redakcja poleca

REKLAMA