Bulwy manioku - zobacz, jak je zrobić, aby nie były trujące

Maniok fot. Adobe Stock
Czy też już je widziałaś?
Sylwia Kazimierczuk / 13.04.2018 10:15
Maniok fot. Adobe Stock

Asortyment sieci sklepów Lidl zaskakuje nowościami spożywczymi co jakiś czas. Tym razem postawił na warzywo, pochodzące z Ameryki Północnej, które swoim wyglądem przypomina skorzonerę. Bardzo popularne w tamtych rejonach, przygotowywane podobnie jak rodzime pieczone ziemniaki. Jednak nieprawidłowo przygotowany może być trujący i niebezpieczny dla zdrowia! Sprawdź, jak go przygotować poprawnie!

Maniok jadalny, bo o nim mowa, jest warzywem dobrze znanym mieszkańcom Afryki oraz Ameryki Północnej. Musi być bezwzględnie poddany obróbce termicznej lub fermentacji, aby zmniejszyć stężenie glikozydów cyjanogennych, które mogą przekształcić się w śmiertelny kwas pruski.

Istotne jest, aby to smaczne i słodkie warzywo najpierw ugotować, usmażyć lub ususzyć. Idealnie nadaje się jako puree, które podobnie przygotowujemy z ziemniaków lub słodkich batatów. Suszone kawałki manioku przyrządzimy w suszarce do grzybów lub chipsy w piekarniku lub usmażone w oleju.

Znana nam tapioka, inaczej skrobia pozyskiwana z manioku jadalnego, jest składnikiem wielu deserów na bazie mleczka kokosowego lub krowiego. Nie zawiera glutenu, więc może być spokojnie stosowana przez osoby chore na celiakię.

Zobacz też:
Sprawdź, co możesz przygotować z manioku! Sprawdzone porady! Brazylijski składnik bezglutenowych słodkości - zobacz przepisy z użyciem tapioki!

Redakcja poleca

REKLAMA