POLECAMY

W Lidlu pojawiło się nowe słodkie warzywo. Sprawdź, jak je przygotować, aby nie było trujące!

Czy też już je widziałaś?
Sylwia Kazimierczuk / tydzień temu
W Lidlu pojawiło się nowe słodkie warzywo. Sprawdź, jak je przygotować, aby nie było trujące! fot. Adobe Stock

Asortyment sieci sklepów Lidl zaskakuje nowościami spożywczymi co jakiś czas. Tym razem postawił na warzywo, pochodzące z Ameryki Północnej, które swoim wyglądem przypomina skorzonerę. Bardzo popularne w tamtych rejonach, przygotowywane podobnie jak rodzime pieczone ziemniaki. Jednak nieprawidłowo przygotowany może być trujący i niebezpieczny dla zdrowia! Sprawdź, jak go przygotować poprawnie!

Maniok jadalny, bo o nim mowa, jest warzywem dobrze znanym mieszkańcom Afryki oraz Ameryki Północnej. Musi być bezwzględnie poddany obróbce termicznej lub fermentacji, aby zmniejszyć stężenie glikozydów cyjanogennych, które mogą przekształcić się w śmiertelny kwas pruski.

Istotne jest, aby to smaczne i słodkie warzywo najpierw ugotować, usmażyć lub ususzyć. Idealnie nadaje się jako puree, które podobnie przygotowujemy z ziemniaków lub słodkich batatów. Suszone kawałki manioku przyrządzimy w suszarce do grzybów lub chipsy w piekarniku lub usmażone w oleju.

Znana nam tapioka, inaczej skrobia pozyskiwana z manioku jadalnego, jest składnikiem wielu deserów na bazie mleczka kokosowego lub krowiego. Nie zawiera glutenu, więc może być spokojnie stosowana przez osoby chore na celiakię.

Zobacz też:
Sprawdź, co możesz przygotować z manioku! Sprawdzone porady! Brazylijski składnik bezglutenowych słodkości - zobacz przepisy z użyciem tapioki!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/tydzień temu
oo tego jeszcze nie znałam. ale to widzę podobnie jak czarny czosnek. też dla wielu ludzi jest nowością. ja sobie zamówiłam i teraz na stałe gości w mojej kuchni jako dodatek do potraw. ma bardzo ciekawy smak. jak dla mnie jest zupełnie inny niż zwykły czosnek. szczerze? nawet nie wiem jak go określić. trzeba go po prostu spróbować.