TAPIOKA: tapioka z mango, deser z tapioki, tapioka przepisy

tapioka fot. Fotolia
Tapioka to idealny składnik, na bazie którego przygotujemy zdrowe budynie i desery dla dzieci – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 06.06.2017 08:12
tapioka fot. Fotolia

Tapioka to tak zwana kasza pozyskiwana z manioku. Jest bogactwem lekkostrawnych węglowodanów, przy czym dodatkowo jest przyjazna alergikom. Przygotowywane z niej puddingi i desery doskonale komponują się z mango lub prażonymi nasionami i orzechami. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe słodkości z tapioką w roli głównej!

Tapioka z mango: przepis

Oto składniki na tapiokę z mango:

  • pół szklanki tapioki
  • szklanka dowolnego mleka
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • mango

Jak zrobić tapiokę z mango?

Tapiokę moczymy w mleku przez godzinę do dwóch. Dodajemy mleko kokosowe, miód, wanilię oraz sól. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu przez 25 minut, cały czas mieszając, nie doprowadzając do przypalenia na dnie garnka. Odkładamy do ostygnięcia. Przekładamy do mniejszych kieliszków lub miseczek i układamy na wierzch plastry mango. W innej wersji możemy zaserwować tapiokę z musem z mango, przygotowanego za pomocą blendera.

Deser z tapioki: przepis

Oto składniki na deser z tapioki:

  • pół szklanki tapioki
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić deser z tapioki?

Do garnka przekładamy tapiokę, mleko oraz szczyptę soli. Rozgrzewamy i stopniowo dodajemy cukier w zależności od naszych preferencji smakowych. Gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając i nie doprowadzając do przypalenia potrawy. Jajka ubijamy w osobnej misce i dokładamy łyżka po łyżce tapiokę, aby zahartować masę. Jajka nie powinny się ściąć. Przekładamy z powrotem na mały ogień i mieszamy cały czas uzyskując konsystencję puddingu. Tak przygotowaną tapiokę schładzamy i dekorujemy ulubionymi owocami lub prażonymi orzechami.

Tapioka: przepis

Oto składniki na tapiokę:

  • 3 łyżki nasion chia
  • pół szklanki wody
  • starta skórka z pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • szklanka tapioki
  • puszka mleka kokosowego
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • szczypta soli
  • pestki granatu

Jak zrobić tapiokę?

Do rondla wlewamy wodę, miód i dosypujemy nasiona chia. Odstawiamy do lodówki do spęcznienia. Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i dosypujemy cukier i sól. Zagotowujemy przez 5 minut, a następnie odstawiamy do lodówki do napęcznienia. Mieszamy nasiona chia z tapioką i dokładnie mieszamy. Możemy również układać warstwami w pucharku. Tak przygotowany deser na bazie tapioki możemy serwować z pestkami granatu lub prażonymi orzechami z musem owocowym.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA