Tapioka to tak zwana kasza pozyskiwana z manioku. Jest bogactwem lekkostrawnych węglowodanów, przy czym dodatkowo jest przyjazna alergikom. Przygotowywane z niej puddingi i desery doskonale komponują się z mango lub prażonymi nasionami i orzechami. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe słodkości z tapioką w roli głównej!
Tapioka z mango: przepis
Oto składniki na tapiokę z mango:
- pół szklanki tapioki
- szklanka dowolnego mleka
- puszka mleka kokosowego
- łyżka miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- mango
Jak zrobić tapiokę z mango?
Tapiokę moczymy w mleku przez godzinę do dwóch. Dodajemy mleko kokosowe, miód, wanilię oraz sól. Przekładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu przez 25 minut, cały czas mieszając, nie doprowadzając do przypalenia na dnie garnka. Odkładamy do ostygnięcia. Przekładamy do mniejszych kieliszków lub miseczek i układamy na wierzch plastry mango. W innej wersji możemy zaserwować tapiokę z musem z mango, przygotowanego za pomocą blendera.
Deser z tapioki: przepis
Oto składniki na deser z tapioki:
- pół szklanki tapioki
- 3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić deser z tapioki?
Do garnka przekładamy tapiokę, mleko oraz szczyptę soli. Rozgrzewamy i stopniowo dodajemy cukier w zależności od naszych preferencji smakowych. Gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając i nie doprowadzając do przypalenia potrawy. Jajka ubijamy w osobnej misce i dokładamy łyżka po łyżce tapiokę, aby zahartować masę. Jajka nie powinny się ściąć. Przekładamy z powrotem na mały ogień i mieszamy cały czas uzyskując konsystencję puddingu. Tak przygotowaną tapiokę schładzamy i dekorujemy ulubionymi owocami lub prażonymi orzechami.
Tapioka: przepis
Oto składniki na tapiokę:
- 3 łyżki nasion chia
- pół szklanki wody
- starta skórka z pomarańczy
- łyżeczka miodu
- szklanka tapioki
- puszka mleka kokosowego
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wody
- szczypta soli
- pestki granatu
Jak zrobić tapiokę?
Do rondla wlewamy wodę, miód i dosypujemy nasiona chia. Odstawiamy do lodówki do spęcznienia. Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i dosypujemy cukier i sól. Zagotowujemy przez 5 minut, a następnie odstawiamy do lodówki do napęcznienia. Mieszamy nasiona chia z tapioką i dokładnie mieszamy. Możemy również układać warstwami w pucharku. Tak przygotowany deser na bazie tapioki możemy serwować z pestkami granatu lub prażonymi orzechami z musem owocowym.
Zobacz inne przepisy na desery