Dlaczego warto jeść brokuły?

Dlaczego brokuł jest uważany za najzdrowsze warzywo na świecie? Jak inaczej jest nazywany? Czy je się tylko róże brokułu, czy można także łodygi? Wreszcie jak brokuł powinno się przyrządzać, by był najsmaczniejszy? Sprawdź!
/ 24.08.2014 16:05

Dlaczego brokuł jest uważany za najzdrowsze warzywo na świecie? Czy brokuł zapobiega nowotworom? Jak inaczej jest nazywany? Czy je się tylko róże brokułu, czy można także łodygi? Wreszcie jak brokuł powinno się przyrządzać, by był najsmaczniejszy? Sprawdź!

Zobacz: Pyszne dania z brokułami

Właściwości prozdrowotne brokułów

Brokuł - jak gotować, by nie stracił cennych składników

Brokuł - inaczej nazywany kapustą szparagową, ze względu na bogactwo zawartych w nim składników odżywczyk został okrzyknięty "królem warzyw". Nazwa brokuł pochodzi od włoskiego słowa broccoli, oznaczającego dawniej delikatny, młody pęd roślin kapustnych. Róże brokułu charakteryzują się wysoką zawartością białka, witamin, soli mineralnych oraz błonnika, a spożywanie około 150 g tego warzywa, zaspokaja dziennie zapotrzebowanie człowieka na witaminy A, B1 oraz C. Brokuły zawierają wiele cennych pierwiastków wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, między innymi: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i potasu.      /fot. Fotolia

Brokuł - przed czym chroni i jakim chorobom może zapobiec?

Zawarty w brokułach sulforafan pobudza produkcję enzymów, które pomagają chronić naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Jest także przydatny w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i zapobiega przeziębieniom. Jego regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych płuc i układu trawiennego.

Z uwagi na wysoką zawartość potasu przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu, brokuł jest polecany osobom cierpiącym na choroby serca i nerek. Może być też bez większych ograniczeń spożywany przez cukrzyków, ponieważ węglowodany występują w nim w małej ilości.

Jak prawidłowo gotować brokuły?

Brokuł to warzywo nie tylko niezwykle zdrowe, ale także bardzo smaczne. Warto wiedzieć, że do jedzenia poza różami nadają się również łodygi.

Jednak, by brokuł nie stracił podczas obróbki termicznej swoich dobroczynnych właściwości, trzeba wiedzieć, jak należy się z nim obchodzić.

Brokuł - jak gotować, by nie stracił cennych składników

fot. Materiały prasowe broccoli-conference.com

Jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczą 3-4 minuty, aby uzyskać wyjątkowy smak i zachować wszelkie wartości odżywcze. Inną metodą, którą z powodzeniem możemy zastosować w domowym zaciszu, jest gotowanie w wodzie – wystarczy dodać do niej odrobinę soli i soku z cytryny. Po 2-5 minutach gotowania są już idealnym składnikiem naszych dań, sałatek czy zup. Ugotowane brokuły powinny być al dente, czyli lekko twardawe, chrupiące.

Wypróbuj: Przepis na pyszną sałatkę z brokułów, mango i orzechów

Na podstawie materiałów prasowych broccoli-conference.com

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/20.10.2017 09:41
Kupuję opakowania po 1kg i płacę 4,61 zł.
/29.09.2017 14:10
Za ile ją kupujesz w Swojskiej?
/04.10.2016 14:37
Uwielbiam brokuła, jest smaczny i zdrowy jak wszystkie zielone warzywa. Podczas gotowania dodaję do niego różne przyprawy, w zaleności od tego do czego chcę go użyć. Najlepsze przyprawy kupuję w swojskiej piwniczce. Ich sól himalajska jest najlepsza do mojej sałatki - brokół, feta, jajka, majonez, słonecznik:)
POKAŻ KOMENTARZE (2)