Proste ciasto wielkanocne
Mazurek na płatach waflowych z bakaliami
Oto składniki na proste ciasto wielkanocne:
- płaty waflowe około 5-7 sztuk
- kajmak
- krem czekoladowy
- frużelina owocowa
- garść orzechów
- garść migdałów
- garść rodzynek
- plastry pomarańczy do dekoracji
Jak zrobić proste mazurek na płatach waflowych?
- Płaty waflowe możemy przygotować samodzielnie, jednak to dość pracochłonne. Warto skorzystać z gotowych płatów.
- Następnie smarujemy każdy kawałek kajmakiem i kremem czekoladowym.
- Układamy piramidę z każdej warstwy. Przekładając kolejno kremem czekoladowym, kajmakiem i frużeliną owocową. Siekamy w międzyczasie migdały, rodzynki i orzechy.
- Następnie układamy na płatach waflowych. Na wierzchu mazurka układamy plastry pomarańczy do dekoracji.
- Tak przygotowany mazurek na szybko, doskonale sprawdzi się jako deser na wielkanocny stół. Ciekawy pomysł, gdy zabraknie nam czasu na bardziej pracochłonne wypieki.
Ciasto wielkanocne bez pieczenia
Oto składniki na wielkanocne ciasto bez pieczenia:
- opakowanie herbatników maślanych
- opakowanie herbatników kakaowych
- 400 g sera twarogowego
- 4 łyżki kremu czekoladowego
- szczypta cynamonu
- garść rodzynek
- cukier puder
- kakao
Jak zrobić ciasto wielkanocne bez pieczenia?
- Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i papierem do pieczenia. Następnie Układamy pierwszą warstwę herbatników maślanych.
- W misce miksujemy ser twarogowy z kremem czekoladowym. Doprawiamy cynamonem i dosypujemy garść rodzynek.
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Nakładamy warstwę masy twarogowej i przykrywamy herbatnikami kakaowymi. Powtarzamy czynność naprzemiennie do wykończenia składników.
- Powinny powstać przynajmniej 3 warstwy. Na koniec wierzch posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Tak przygotowane ciasto bez pieczenia sprawdzi się zwłaszcza, gdy nie mamy czasu na pracochłonne przygotowania.
- Ser twarogowy możemy zastąpić ubitym mascarpone ze śmietanką kremówką.
Ciasto wielkanocne pascha
Oto składniki na ciasto wielkanocne pascha:
- 500 g sera twarogowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- laska wanilii
- garść rodzynek
- garść skórki pomarańczowej kandyzowanej
Jak zrobić ciasto wielkanocne pascha?
- Ser twarogowy mielimy 3-krotnie przez maszynkę do mięsa lub kupujemy gotowy ser w kubełku.
- Następnie dokładnie miksujemy z żółtkami, masłem i cukrem. Mieszamy lub miksujemy na pełnych obrotach miksera przez około 10 minut.
- Na koniec doprawiamy ziarenkami z laski wanilii, rodzynkami oraz skórką pomarańczową.
- Tak przygotowane składniki przekładamy do specjalnej formy na paschę lub ulubiona formę i wykładamy ją gazą lub ściereczką do sera. Pozostawiamy na około 24 godziny do zastygnięcia w lodówce.
- Tak przygotowana pascha doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Idealnie komponuje się również z innymi dodatkami – pokruszonymi herbatnikami, suszonymi żurawinami lub pomarańczami.
Polecamy!
Sprawdź doskonały przepis na mazurka! Delikatna i sprawdzona pascha wielkanocna. Sprawdź!