Reklama
Składniki:

- 1 pęczek białych szparagów albo słoiczek szparagów w zalewie
- 400 ml rosołu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki śmietanki
- cukier
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, obierz ze skórki, odetnij główki. Łodygi wrzuć na posolony i posłodzony wrzątek, gotuj ok. 10 min. Dodaj główki, gotuj jeszcze 10 min. Szparagi z zalewy osącz, pokrój.

Reklama

2. Łodygi zmiksuj z bulionem, przetrzyj przez sito, zagotuj. Zapraw mąką przesmażoną na maśle, zagotuj, dopraw, zabiel śmietanką. Rozlej do talerzy, udekoruj główkami.

Reklama
Reklama
Reklama