Pobudzająca zupa krem ze szparagów

- Irena Piotrak
Opublikowano: 10.02.2011, 08:57
Reklama
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów albo słoiczek szparagów w zalewie
- 400 ml rosołu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki śmietanki
- cukier
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, obierz ze skórki, odetnij główki. Łodygi wrzuć na posolony i posłodzony wrzątek, gotuj ok. 10 min. Dodaj główki, gotuj jeszcze 10 min. Szparagi z zalewy osącz, pokrój.
Reklama
2. Łodygi zmiksuj z bulionem, przetrzyj przez sito, zagotuj. Zapraw mąką przesmażoną na maśle, zagotuj, dopraw, zabiel śmietanką. Rozlej do talerzy, udekoruj główkami.
Reklama
Reklama
Reklama